07.11.2019 | 11:11
Autor:
Kategorie:

Vejce z klecí nebo alternativních systémů?

Chov nosnic v Evropě prochází technologickým vývojem, který souvisí s požadavky spotřebitelů. Od 1. 1. 2012 se i chovatelé nosnic v tuzemsku museli přizpůsobit nové legislativě a konvenční klecové technologie nahradili obohacenými klecemi, v menší míře i dalšími alternativami, tj. voliérami a ustájením na podestýlce. Jedině tak totiž mohli vyhovět požadavku tuzemského trhu s konzumními vejci podmiňovaného nízkou cenou.

„Na Západě se chovatelé tomuto trendu přizpůsobili dříve v reakci na požadavky spotřebitelů, kteří upřednostňovali vejce z alternativních chovů, za něž neváhali připlatit. Naproti tomu u nás byl tlak na cenu, a tak producenti vajec pořizovali obohacené klece, do nichž investovali řádově okolo tří čtyř miliard korun. Nicméně řada velkých chovů zareagovala na poptávku řetězců po vejcích z alternativních systémů, jejichž většímu rozšíření brání i podprůměrné ceny vajec. Musím zdůraznit, že chovatelé drůbeže v České republice dodržují nejvyšší možné standardy výroby, která je v celé výrobní vertikále pod veterinárním dozorem. Soběstačnost České republiky ve výrobě vajec, ale i drůbežího masa je na úrovni okolo 80 %, což představuje příležitost pro dovoz této komodity ze zahraničí. Pokud se jedná o vejce, nejvíce se jich doveze ze sousedního Polska, kde je vysoká nadprodukce i v případě kuřecího masa. Pokud dojde ke změně legislativy, její podmínky by se měly dodržovat ve všech členských zemích, aby se neopakovaly problémy, k jakým došlo po roce 2012, kdy se nedostatek vajec na trhu v tuzemsku saturoval dovozem vajec ze zakázaných technologií. Je jen na spotřebiteli, jaká vejce si vybere, musí však počítat s tím, že do ceny vajec z alternativních chovů se zákonitě promítnou vyšší náklady na jejich výrobu. Stejně tak jsou chovatelé schopni vyhovět poptávce po vejcích s přidanou hodnotou. Jedná se například o vejce barvená přírodními barvivy či obohacená o důležité mikroprvky, jako jsou selen a jód, ale i o řasy, což zvyšuje jejich nutriční hodnotu,“ shrnula aktuální aspekty produkce vajec předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie, o. s., Ing. Gabriela Dlouhá.
Více uvidíte v TV Zemědělec ve videoreportáži, kterou pro vás připravujeme ve spolupráci s Českomoravskou drůbežářskou unií, o. s. Najdete v ní, jak vypadají moderní odchovny kuřic a snáškové haly pro nosnice zohledňující požadavky na welfare zvířat, ale také vůbec nejmodernější technologii třídění vajec v Evropě.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down