Dobře udržované i využívané pastevní systémy patří k efektivním způsobům zajištění výživy býložravců. Avšak mezi jeho nevýhody by se dala počítat například potřeba ohrazení pastevního areálu i jednotlivých oplůtků, což znamená náklady – materiálové, pracovní i mzdové. Technologie virtuálního oplocení představuje další krok vpřed a jeho vývoj a testování probíhá již téměř dvacet let. Kam se za tu dobu posunul?
Rozvoj precizního hospodaření se šíří zemědělstvím a nevyhýbá se ani chovu hospodářských zvířat. Stále častěji se objevují informace o virtuálním oplocení, které s sebou přináší nové možnosti a příležitosti, a to nejen pro maximalizaci využití pastvin. Technologie virtuálního oplocení je oproti tomu fyzickému méně pracná, přizpůsobivější změnám podmínek na pastvinách a zvyšuje přesnost a efektivitu managementu pastvy.
Nicméně je tato inovativní technologie zatím poměrně drahá, a tak by se měla nadále rozvíjet tak, aby její vylepšení přinesla i snížení nákladů na pořízení a provoz systému, zvýšení využitelnosti u dalších kategorií hospodářských zvířat, efektivnější provoz na velkých plochách a u většího počtu zvířat. Pokroky v elektronické komunikaci a designu zařízení (tj. obojku) mají potenciál výrazně zlepšit fungování této technologie a zároveň snížit náklady. Je však nutné provést další hodnocení, aby se určilo jejich využití v precizních systémech hospodaření. Vědci z Department of Grassland and Natural Landscape Sciences na Poznań University of Life Sciences –Piotr Goliński, Patrycja Sobolewska, Barbara Stefańska a Barbara Golińska – se zaměřili na představení konceptu technologie virtuálního oplocení pastvin, porovnání aktuálně testovaných či dostupných systémů a vytyčení směru, kterým by se měl další výzkum a vývoj využití tzv. internetu věcí (IoT) ubírat.
Management pastvy
Základem managementu v pastevním systému je racionální využití porostu, které zahrnuje například rotační pastvu s vhodnou délkou rotace, odpovídající hnojení dusíkem a makroživinami (včetně Ca a Mg), dosévání mizících druhů travin a bobovitých rostlin, likvidaci plevelů, odstraňování nerovností, jarní a podzimní údržbu či úpravu hydrologických poměrů půdy. Jen dobře udržovaná pastvina poskytuje kvalitní objemné krmivo. Ve správně spravovaném pastevním porostu se nachází nejen trávy a luskoviny, ale též byliny obsahující různé biologicky aktivní látky (taniny, saponiny, terpeny, flavonoidy, pektiny, alkaloidy, fenoly a silice), které pozitivně ovlivňují činnost trávicího traktu skotu a jeho zdraví.
Funkční potraviny
U veřejnosti v posledních letech narůstá trend pozitivního vnímání a větší spotřebitelské poptávky po živočišných produktech, které mají svůj původ v systémech polointenzivního nebo ekologického zemědělství, což je připisováno zvýšené informovaností spotřebitelů v oblasti nutrigenomiky a pozitivním dopadem tzv. funkčních potravin na lidské zdraví. Ale též přesvědčením o vyšší nutriční hodnotě takových produktů, lepších standardech welfare a šetrnějším přístupu k životnímu prostředí, na rozdíl od produktů zvířat chovaných v intenzivních zemědělských systémech. Výsledky studie pak vědcům potvrzují korelaci mezi kvalitou výživy a typem krmiva a kvalitou mléka a masa, včetně obsahu bílkovin a tuku či profilu mastných kyselin. Pastevní krmení dojného a masného skotu pozitivně ovlivňuje obsah esenciálních mastných kyselin (EFA) a konjugované kyseliny linolové (CLA) v živočišných produktech, které mají příznivé účinky na lidské zdraví. Kromě toho má pastevní porost ve srovnání s konvenčními konzervovanými krmivy vyšší obsah vitaminu E a provitaminu A (β-karotenu), takže je během pastevní sezóny pozorován zvýšený obsah těchto vitaminů v mléce a mase.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!