Vitamín A ve výživě skotu

Kromě známého živočišného zdroje vitamínu A (mlezivo a mléko) je jeho výskyt znám ve formě ꞵ-karotenu v mrkvi a v zelené píci, kde je obsažen ve všech zelených částech rostlin. Jeho množství je ovlivněno stářím rostlin, kdy mladá píce obsahuje ꞵ-karotenu více, než porost odrostlý. Stejně je tomu tak i v rozdílu mezi pící čerstvou a usušenou, neboť působením slunečního záření se ꞵ-karoten rozkládá. 

V případě, že se telata narodila matce s nízkou hladinou vitamínu A v krvi, může u nich dojít k předčasnému narození spolu s poruchami zraku nebo vývoje končetin a celkově mají tito jedinci sníženou vitalitu. Pokud se narodí zdravá telata, která ovšem nemají dostatečný příjem tohoto vitamínu, projeví se to např. na jejich zraku, zpomaleném růstu, měkkých kostí nebo nekoordinované chůzi či křečích.

Požadavky u dojnic

U dojnic se se zvyšující laktací zvyšují požadavky na živiny, ale naopak příjem krmiva může zaostávat. Na základě této nerovnováhy se u nich může projevit negativní energetická bilance, kdy se mobilizují tělesné tukové rezervy ve prospěch udržení mléčné produkce. Zvýšená mobilizace tukových rezerv může způsobit zvýšení plazmatických neesterifikovaných mastných kyselin (NEFA), a tím potenciálně způsobit vyšší koncentraci ketonů v krvi. Tato koncentrace může mít za následek vznik ketózy v rané fázi laktace. A právě vitamín A je důležitým regulátorem tukových buněk.

Proti ketóze

Nejlepším řešením na snížení výskytu ketóz je samozřejmě prevence, která spočívá v zaměření na optimální výživu. Současná dostupnost dat a informací poskytuje zemědělské veřejnosti řadu možností, jak se ve svém chovu přizpůsobit podmínkám pro minimalizaci ztrát a škod, které nevyrovnaná KD může způsobit. V rámci rozvíjejícího welfare zvířat se nyní neřeší už pouze otázka ekonomicky prosperujícího hospodářství, ale do popředí se dostává také zdraví a pohoda zvířat, která úzce souvisí s adekvátním přísunem vitamínů a minerálních látek.

 Ing. Marie Gaislerová, Ph.D.,Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i., Praha Uhříněves,

oddělení Výživy a krmení hospodářských zvířat

 Podrobněji v časopisu Krmivářství 1/2024.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down