Vitamíny jsou významné a esenciální složky nezbytné pro život a zdraví zvířat, ovlivňující řadu důležitých metabolických procesů. Vitaminy plní v živočišném organismu četné bioregulační funkce a jsou proto zcela nepostradatelné pro zdárný průběh životně důležitých funkcí. Předkládáme některé souvislosti vyplývající z monitoringu beta-karotenu v objemných krmivech.
Zvířata jsou závislá na optimálním zásobení vitaminy v krmných dávkách (krmných směsích), neboť je zpravidla, až na výjimky, nedokážou ve vlastním těle syntetizovat. Obsah vitaminů v krmivech (krmných dávkách) tak sehrává dvojí úlohu – jednak fyziologicko–zdravotní, ale také slouží jako citlivý indikátor kvality krmiv. Mnohé vitaminy tak mají souvislost nejen s celkovou nutriční kvalitou krmiva, či krmné dávky, ale také s jejich změnami v průběhu sklizně, ošetření a skladování. Vitamíny jsou rozděleny podle své rozpustnosti do skupiny ve vodě rozpustných a rozpustné v tucích.
Úloha vitaminů ve výživě zvířat
Vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E K) jsou velmi důležité zejména pro přežvýkavce a jsou dodávány v krmivech (krmných směsích). Zatímco vitaminy rozpustné ve vodě (zejména skupiny B) jsou z velké části syntetizovány v bachoru. Většina objemných i jadrných krmiv, včetně konzervovaných objemných krmiv, je zpravidla na vitaminy chudá. Z toho důvodu jsou vitaminy ve větší míře saturovány v minerálně-vitaminových doplňcích (premixech). Přírodní vitamin A a aktivní forma vitamínu D se vyskytují pouze v živočišných produktech, jako jsou játra, mléko, rybí tuk, vaječný žloutek. V organismu zvířat, zejména přežvýkavců, může vitamin A vznikat i transformací z provitaminu A (beta–karotenu), který je bohatě zastoupen v zelených rostlinách. Lze předpokládat, že obsah vitaminů E a D s ohledem k podobným fyzikálně chemickým vlastnostem spolu s beta–karotenem bude u krmiv těsně souviset se šetrností konzervace, zejména s rychlostí zavadání (sušení), skladovacími podmínkami a dobou skladování. Vitaminy rozpustné ve vodě (zejména vitaminy skupiny B a vitamin C) mohou být u přežvýkavců syntetizovány bachorovou mikroflórou. Proto vitaminová výživa u přežvýkavců je ve větší míře zajišťována přirozenými zdroji, tj. kvalitními objemnými krmivy. Z toho důvodu je nezbytné, aby kvalita konzervovaných krmiv byla co nejvyšší, resp. konzervace byla co nejšetrnější.
Výživná hodnota krmiv i požadavky (denní krmné normy) jsou u jednotlivých druhů zvířat ve vazbě na jejich užitkovosti dobře známy a jsou neustále zpřesňovány na základě nových fyziologických poznatků.
Prof. MVDr. Ing. Petr Doležal, CSc.,
MVDr. Ing. Jan Dvořáček*;
doc. Dr. Ing. Zdeněk Havlíček;
prof. dr. inž. Katarzyna Szwedziak**
Mendelova univerzita v Brně;
*Sdružení odborných služeb Skalice n. Svitavou, s. r. o.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!