20.11.2025 | 07:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vláknina ve výživě koní

Výživa představuje jeden z hlavních pilířů zdraví a welfare koní. Z hlediska fyziologie trávicího traktu je organismus koně přizpůsoben k přijímání a trávení velkého množství vlákniny rozložené do mnoha malých dávek v průběhu celého dne.

Moderní způsoby ustájení a krmení často vedou k redukci příjmu vlákniny a zvýšení podílu koncentrovaných krmiv s vysokým obsahem škrobu. Tento posun má zásadní dopad na fyziologii trávicího traktu, mikrobiální rovnováhu, hormonální stabilitu, zdraví a chování koní. Výzkumy potvrzují, že vláknina je po vodě druhou nejdůležitější složkou krmné dávky a její nedostatek má vážné zdravotní i behaviorální důsledky.

Vláknina a její význam

Vláknina představuje nestravitelnou, ale fermentovatelnou složku rostlinného materiálu, kterou tvoří zejména celulóza, hemicelulóza, lignin a pektiny. Tyto látky nejsou štěpeny enzymy v tenkém střevě, ale jsou rozkládány symbiotickou mikroflórou v slepém a tlustém střevě koně.

Hlavními zdroji vlákniny ve výživě koní jsou:

  • čerstvá pastva,
  • seno (trávy, vojtěška, jeteloviny),
  • senáž a siláž z travních porostů,
  • sláma (zejména pšeničná),
  • vedlejší produkty jako například řízky z cukrové řepy nebo otruby.

Obsah vlákniny v krmivu závisí na stádiu zralosti rostlin a podmínkách sklizně. Čím starší rostlina, tím vyšší obsah lignifikované vlákniny a nižší stravitelnost.

Důsledky nedostatku vlákniny

Nedostatek vlákniny má přímý dopad na trávicí a celkové zdraví:

  • zvýšené riziko žaludečních vředů,
  • častější výskyt kolik a acidóz,
  • nestabilita střevní mikroflóry a zhoršené vstřebávání živin,
  • pokles fyzické výkonnosti a imunity.

Zvýšená frustrace, stres a stereotypní chování jsou dalším přímým důsledkem omezení přirozené potřeby koně trávit většinu dne pastvou nebo žvýkáním. Jedná se například o

  • okusování,
  • olizování a pojídání podestýlky,
  • agresivní nebo apatické chování,
  • snížení sociální tolerance ve stádě.

Behaviorální problémy často vedou ke zraněním, horší ovladatelnosti a zhoršení sportovní výkonnosti.

Pastva je jedním z hlavních zdrojů vlákniny
Pastva je jedním z hlavních zdrojů vlákniny

Analýzy v chovatelské praxi ukazují, že nízký podíl vlákniny ve výživě často nevychází z nedostatku zdrojů, ale z mylných představ a zjednodušení:

  • nedostatečné povědomí o potřebách koní,
  • snaha zvýšit výkonnost prostřednictvím koncentrovaných krmiv,
  • obavy z „plného břicha“ před soutěžemi,
  • ekonomické a prostorové limity,
  • tradiční management v dostihových a sportovních stájích.

Přitom výzkumy prokazují, že výkon lze udržet i při vysokém podílu píce, pokud je dávka energeticky a nutričně vyvážená.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.