
Výživa představuje jeden z hlavních pilířů zdraví a welfare koní. Z hlediska fyziologie trávicího traktu je organismus koně přizpůsoben k přijímání a trávení velkého množství vlákniny rozložené do mnoha malých dávek v průběhu celého dne.
Moderní způsoby ustájení a krmení často vedou k redukci příjmu vlákniny a zvýšení podílu koncentrovaných krmiv s vysokým obsahem škrobu. Tento posun má zásadní dopad na fyziologii trávicího traktu, mikrobiální rovnováhu, hormonální stabilitu, zdraví a chování koní. Výzkumy potvrzují, že vláknina je po vodě druhou nejdůležitější složkou krmné dávky a její nedostatek má vážné zdravotní i behaviorální důsledky.
Vláknina představuje nestravitelnou, ale fermentovatelnou složku rostlinného materiálu, kterou tvoří zejména celulóza, hemicelulóza, lignin a pektiny. Tyto látky nejsou štěpeny enzymy v tenkém střevě, ale jsou rozkládány symbiotickou mikroflórou v slepém a tlustém střevě koně.
Hlavními zdroji vlákniny ve výživě koní jsou:
Obsah vlákniny v krmivu závisí na stádiu zralosti rostlin a podmínkách sklizně. Čím starší rostlina, tím vyšší obsah lignifikované vlákniny a nižší stravitelnost.
Nedostatek vlákniny má přímý dopad na trávicí a celkové zdraví:
Zvýšená frustrace, stres a stereotypní chování jsou dalším přímým důsledkem omezení přirozené potřeby koně trávit většinu dne pastvou nebo žvýkáním. Jedná se například o
Behaviorální problémy často vedou ke zraněním, horší ovladatelnosti a zhoršení sportovní výkonnosti.

Analýzy v chovatelské praxi ukazují, že nízký podíl vlákniny ve výživě často nevychází z nedostatku zdrojů, ale z mylných představ a zjednodušení:
Přitom výzkumy prokazují, že výkon lze udržet i při vysokém podílu píce, pokud je dávka energeticky a nutričně vyvážená.