Kulhání je hlavní onemocnění ovlivňující welfare a ziskovost výkrmu brojlerů. Vzhledem k tomu, že tvorba kostí začíná vývojem chrupavky během embryonálního vývoje, je optimalizace inkubačního procesu nezbytná. Zdraví embryí i vylíhnutých kuřat může ovlivnit i vložení mikrořas metodou in-ovo.
Odhaduje se, že až 16 % brojlerů na dané farmě kulhá. Problémy s končetinami ovlivňují různé faktory, jako je genetika, výživa, infekce, management a životní prostředí. Vývoj kostí a diferenciace růstových destiček začíná během vývoje embrya a rychlost růstu kostí vrcholí ve dnech před vylíhnutím a několik dní po něm. Termín "kulhání" se používá pro širokou škálu stavů, včetně zranění a abscesů na končetinách. Poruchy vývoje kostí mají svůj původ v inkubaci. Zvýšení teploty vajec o 1 stupeň, z 37,5 °C na 38,5 °C během určitého období, může ovlivnit u brojlerů délku holenních a kostí tarzu a snížit růst destiček holenní kosti. Od 10. do 18. dne embryonálního vývoje mají nízké (36,9 °C) nebo vysoké (39,6 °C) inkubační teploty za následek nižší hmotnost holenní kosti ve věku porážky. Vysoká teplota vaječných skořápek (38,6 °C) během inkubace má za následek nižší délku holenní kosti, stehenní kosti a metatarzu. Inkubační podmínky mohou ovlivnit vývoj kostí a některé parametry zdraví končetin, jako jsou délka a síla kostí, křivé prsty a skóre chůze. Optimalizací inkubačních podmínek je tedy možné zlepšit lokomoci brojlerů a zároveň zlepšit rychlost růstu.
In-ovo injekce mikrořas
V jedné ze studií se testovalo in- ovo použití řas Spirulina platensis v množství 25 a 35 mg ve skupinách brojlerů ve srovnání s kontrolou. Injekce mikrořas byla provedena v den inkubace do středu vzduchového vaku oplozených vajec po dezinfekci 70% ethylalkoholem. V této studii zlepšilo in-ovo podávání mikrořas líhnivost kuřat brojlerů. Při dávce mikrořas in-ovo 35 mg byla líhnivost 89 %, a při dávce 25 mg 87 % ve skupině mikrořas, kontrolní skupina měla asi 81% líhnivost. Zlepšená intenzita růstu byla zřejmě důsledkem značně vysokých hladin polynenasycených mastných kyselin s dlouhým řetězcem v mikrořasách, zejména kyseliny linolenové, která má potenciál přeměnit se na DHA a EPA, čímž podporuje růst embryí a zdravotní stav.
Dospělo se k závěru, že in-ovo injekce Spirulina platensis zlepšuje líhnivost, antioxidační stav, genovou expresi související s imunitou a výkonnost u kuřat brojlerů. Mikrořasy mají také pozitivní vliv na tepelnou toleranci embryí brojlerů v posledních dnech inkubace. Spirulina platensis je potenciálně funkční organický doplněk, který může být použit v komerčních líhních ke zlepšení líhnivosti a zdravotního stavu kuřat.
Zdroj: Poultry World
Podrobněji v časopisu Náš chov 9/2022.*