Aminokyseliny jsou důležitou součástí výživy dojnic a mnoho vědců se již zabývalo otázkou, zda přídavek tzv. chráněného methioninu, tedy takového, jemuž je umožněn průchod bachorovým prostředím, aniž by podlehl trávicím procesům, do krmné dávky dojnic může zlepšit jejich užitkovost a pozitivně ovlivnit obsah mléčných složek, resp. bílkovin, laktózy a tuku. Avšak výsledky studií, které analyzovali vědci z Číny, nebyly právě konzistentní.
Vědci z čínské Heilongjiang Bayi Agricultural University si dali za cíl provedení shrnutí a analýzy veškerého dostupného výzkumu, jenž se týká vlivu chráněného methioninu (Rumen-Protected Methionin) na produkci a složení mléka dojeného skotu. V publikačních databázích vyhledali články, které tam byly zařazeny v letech 2010 až 2022 a informovaly o testování vlivu různých koncentrací krmných doplňků s chráněným methioninem ve výživě dojnic na následnou mléčnou produkci a obsah mléčných složek. Jednalo se o téměř tisícovku prací, které museli podrobit užšímu výběru na základě specifických kritérií. Nakonec do své práce zahrnuli „pouhých“ 14 studií, v nichž bylo 27 testovaných skupin různých dávek chráněného methioninu u celkového počtu 623 dojnic, jejichž výsledky ukázaly, že přidání chráněného methioninu do krmné dávky dojnic nevedlo k významnému zlepšení dojivosti ani ke změně koncentrace laktózy v mléce. Nicméně došlo ke zvýšení obsahu tuku a bílkovin a bylo zřejmé, že jeho účinky byly ovlivněny obsahem bílkovin v krmné dávce. Avšak vícenásobná regresní analýza ukázala, že krmení s přídavkem chráněného methioninu může zlepšit mléčnou produkci a procento mléčné bílkoviny. Výsledky analýzy, která hodnotila vztah mezi dávkou chráněného methioninu a výsledným účinkem ukázaly, že optimální rozmezí pro dávku této aminokyseliny se nachází mezi 7,5–12,5 g na kus a den.
Národní výzkumná rada pro dojený skot (Dairy National Research Council, Dairy NRC) už v roce 2001 poukázala na to, že když se do krmné dávky dojnic přidávají luskoviny, kukuřičná siláž, sójový šrot a kukuřičné zrno, stává se methionin první limitující aminokyselinou, která má podstatný vliv na dojivost a kvalitu produkovaného mléka. Příčina byla spatřována v tom, že mikrobiální syntéza methioninu v bachoru je relativně malá a většina rostlinných krmiv tuto aminokyselinu postrádá. Avšak v roce 2021 Dairy NRC uvedla, že methionin již není ve výživě dojnic první limitující aminokyselinou. Velký zájem tak vyvolala otázka, zda tato „zatím oficiální“ první limitující aminokyselina ve výživě dojnic jí bude i v budoucnu a jaký je tedy aktuální vliv methioninu na produkci mléka a jeho kvalitu.
Rozdíl v účinku methioninu se odvíjí i od formy jeho podání. Jestliže byl methionin přidáván do krmné dávky přímo, byla míra jeho využití nízká. Což bylo způsobeno jeho degradací při fermentaci bachorovými mikroorganismy a ve výsledku to vedlo k redukci biologické dostupnosti methioninu v tenkém střevě dojnic. Za účelem zlepšení jeho produkčního potenciálu a vyšší kvality mléčných výrobků byl methionin fyzikálně nebo chemicky modifikován, aby se zabránilo jeho degradaci v bachoru a stal se známým pod pojmem chráněný methionin.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!