Přechod selat z mléka na pevné krmivo během odstavu je stresující. Doplnění chuti by mohlo být užitečné pro usnadnění přechodu a zvýšení příjmu krmiva. Moderní chov prasat se spoléhá na udržitelnou a nákladově efektivní produkci prasat. Kontrola a sledování chování prasat při krmení jsou zásadní pro snížení provozních nákladů a řízení kritických bodů produkčního systému.
Příjem živin je mimo jiné výrazně ovlivněn chutí a chutností krmiva. Prasata jsou citlivá na chuť a konzumují stravu s nízkou chutností méně než krmiva s vysokou chutností. To je důvod, proč by použití doplňku chuti mohlo být užitečným způsobem, jak zvýšit příjem krmiva během odstavu.
Chuťové preference u prasat
Preference krmení prasat jsou obvykle stanoveny brzy prostřednictvím učení matek během období březosti a laktace. Během období březosti se chuťové podněty a živiny získané z mateřského krmiva in utero mohou dostat k plodu prostřednictvím plodové vody a selat později v životě. Může pozitivně ovlivnit příjem krmiva před i po odstavu. Během období laktace mohou být příchutě předávány mlékem.
Odstav: Složky krmiva vyžadují pečlivé zvážení
Odstav je pro selata stresující, protože musí čelit sociálnímu stresu tím, že se mísí s jinými prasaty a přizpůsobují se konzumaci nové pevné stravy. Proto je třeba při formulaci krmné dávky pro nově odstavená prasata zvážit složky krmiva. Příchutě přidané do krmiva matky před nebo po narození (mateřské učení) by mohly vyhladit změny při odstavení a optimalizovat produkci prasat. Aromatické přísady mají potenciál zvýšit spotřebu krmiva během období odstavu prostřednictvím zvýšené přitažlivosti vůně a chutnosti.
Výhody suplementace anýzovou příchutí
Bylo zjištěno, že selata, která byla dříve vystavena anýzové příchuti během pozdní březosti matek, měla vyšší příjem krmiva, zvýšený přírůstek hmotnosti a snížený výskyt průjmu první den po odstavu. Kromě toho bylo hlášeno snížení počtu běžných agresí a lézí, ke kterým dochází po odstavu. Proto by prenatální expozice anýzové příchuti (prostřednictvím plodové vody) v krmivu prasnic mohla snížit problémy související s obdobím po odstavu snížením stresu selat.
Strategické využití krmných příchutí
Zdá se, že příjem krmiva je regulován více fyziologickými faktory než chutí krmiva. Strategické využití příchutí však může být prospěšné za určitých podmínek, jako je první týden po odstavu, kdy je sele v přechodu z mléka prasnice na pevnou stravu, během tepelného stresu a maskování chuti relativně málo chutných složek stravy. Je zapotřebí dalšího výzkumu konceptu raných chuťových zkušeností, aby se zjistilo, zda perinatální a sociální interakce učení chuti zvyšuje přijetí krmiva po odstavu v důsledku asociace chutí.*
All About Feed