Vliv selektivního zaprahování na zdraví vemene a kvalitu mléka
V článku jsou shrnuty poznatky z vědeckých studií týkajících se selektivního zaprahování, které byly publikovány v posledních letech napříč Evropou a Severní Amerikou. První část článku se věnuje popisu vlivu absence antibiotik při zaprahování na zdraví mléčné žlázy v následující laktaci. Dále je popsána dynamika počtu somatických buněk po zavedení selektivního zaprahování, a také jeho dopad na nádoj. V neposlední řadě jsou v článku zmíněna i kritéria selektivního zaprahování, která jsou testována v rámci výzkumného projektu.
I přestože víceré studie prokázaly, že přechod z plošného na selektivní zaprahování může mít i pozitivní dopad na faremní ekonomiku, stále ve vzduchu visí otazníky týkající se počtu somatických buněk v následující laktaci po zavedení selektivního zaprahování. Důvodem je fakt, že počet somatických buněk je celosvětově ukazatelem hygienické kvality syrového mléka, je tedy pravidelně stanovován během výkupu mléka, využívá se v rámci faremní diagnostiky mastitid, a také patří mezi významné kritérium selektivního zaprahování. V rámci vědeckých studií bylo zjištěno, že účinek selektivního zaprahování na počet somatických buněk v následující laktaci je zanedbatelný. Předpokladem dosažení tohoto účinku je přesná diagnóza zdravotního stavu dojnice při zaprahnutí. Část starších studií dospěla k opačnému závěru. Dojnice, kterým byla podána antibiotika, měly v následující laktaci nižší počet somatických buněk. Nutno dodat, že mléčná žláza dojnic, které nebyly nijak léčeny, zůstaly bez jakékoliv ochrany. To zřejmě mohlo významně ovlivnit nárůst počtu somatických buněk, což opětovně podtrhuje důležitost aplikace intramamárních zátek.
Článek byl zpracován v rámci projektu Národní agentury pro zemědělský výzkum QK21010123 s názvem Vývoj metod redukce průniku antibiotik do prostředí v chovu dojnic jako podpora prevence vzniku antibiotické rezistence mikroorganismů.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!