28.03.2022 | 03:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vliv výživy na kvalitu rohoviny spárků u prasat

Kulhání je považováno za indikátor špatného welfare, protože je spojeno s bolestí, nepohodlím, sníženou pohyblivostí a sníženou schopností adaptovat se na prostředí. Po reprodukčních problémech je kulhání jedním z nejdůležitějších důvodů předčasného vyřazování prasnic. Přímé náklady na kulhání zahrnují vyšší diagnostické a léčebné náklady, sníženou produktivní a reprodukční výkonnost a zvýšenou míru utracení prasat.

Výživa je důležitým predisponujícím faktorem kulhání prasat. Nedostatečný přísun proteinů a aminokyselin, mastných kyselin, minerálů a vitamínů může mít škodlivý vliv na kvalitu a celistvost rohoviny. Optimální management výživy je tedy nezbytným předpokladem k tomu, aby se zabránilo poškození spárků a kulhání u prasat.

Spárek je tvořen prstním kostěným článkem, který je pokrytý rohovým pouzdrem. Rohové pouzdro se skládá z vnější tvrdé stěny, z chodidla tvořeného tvrdou rohovinou,  měkké patky a úzké bílé linie, která spojuje stěnu a chodidlo. Místo spojení v těchto oblastí je zvláště citlivé  na vznik lézí. To může být následkem odlišného minerálního složení. Koncentrace vápníku, fosforu, mědi a zinku jsou vyšší ve stěně, zatímco chodidlo obsahuje více vody, sodíku, draslíku a železa. Léze spárků zahrnují eroze patky, trhliny podél spojení patky a chodidla, trhliny podél bílé linie, horizontální a vertikální trhliny stěny, léze kůže v okolí spárků a přerostlá rohovina spárků. Celistvost spárků a tak jejich citlivost na vznik lézí závisí na kvalitě tvorby rohoviny.

Výzkum ukázal, že proteiny a aminokyseliny, mastné kyseliny, minerály a vitamíny se účastní procesu keratinizace. Keratinizace představuje syntézu, agregaci a stabilizaci keratinových proteinů keratinocyty a zajišťuje zdravý růst spárků a jejich strukturální celistvost.*

Celý článek najdete v Našem chovu 4/2022.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down