03.02.2011 | 11:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vločkami ke zvýšení stravitelnosti

Úprava zrnin pro krmné účely šrotováním, mačkáním nebo drcením se v krmivářském průmyslu využívá již mnoho let. Relativně nový v tomto oboru je systém vločkování pomocí hydrotermické technologie, která použité zrno šetrně naruší. To má za následek zvýšení stravitelnosti, využitelnosti škrobů, tuků a bílkovin a také lepší chutnost krmiva.
V České repulice vlastní tuto technologii akciová společnost ADW Agro se sídlem v Krahulově. „Metodu hydrotermického zpracování zrnin používáme jako jediní,“ konstatuje vedoucí výživy a prodeje krmných směsí pro skot Dr. Ing. Jiří Krátký.

V oblasti výroby a distribuce krmných směsí je společnost ADW Agro plně vybavena. Vlastní posklizňovou linku a dostatek skladovacích kapacit. Základ portfolia firmy tvoří krmné směsi pro chov a výkrm prasat, menší podíl pak představují krmné směsi pro různé kategorie skotu, drůbež, koně a také zvířata v drobnochovech. Celkem si zákazník může vybrat z více než 220 receptur kompletních i doplňkových směsí.
Technologie hydrotermické výroby vloček byla v Krahulově uvedena do provozu v létě 2010. Prvotním cílem bylo zefektivnit živočišnou výrobu zavedením vysoce stravitelných zrnin do klasické výroby KS. Podle Dr. Krátkého byla také jedním z důvodů investice do technologie situace v chovu hospodářských zvířat obecně. „S poklesem stavů kuřat a prasat začala být nejistá budoucnost výroby klasických krmných směsí. Kraj Vysočina přitom disponuje vysokou koncentrací chovů skotu, které jsou podle mého názoru v zemědělské prvovýrobě stabilizujícím prvkem. Technologie výroby vloček využívá domácí suroviny, takže zemědělskou prvovýrobu podporuje. To je další plus našeho produktu,“ sdělil Krátký.

 

Další informace si přečtete v týdeníku Zemědělec č. 6/2011.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down