Maximální welfare a kvalitní produkce – to jsou hlavní atributy volného chovu nosnic. O tom, že chov slepic ve výběhu je správný směr pro zdraví slepic i pro udržitelnou produkci vajec, je přesvědčen chovatel Josef Dvořák, který na svém statku ve Zlatníkách – Hodkovicích provozuje mobilní kurníky šestým rokem. Aktuálně má již deset těchto moderních a přitom snadno obslužných mobilních technologických jednotek, které umožňují, aby slepice ve výběhu měly k dispozici stále zelenou trávu.
Pro Josefa Dvořáka ze Zlatníků u Jesenice se chov drůbeže stal životním posláním. Začínal s voliérovým chovem nosnic, následující rok pořídil ještě podestýlkový chov a od roku 2017 chová slepice ve výběhu. K tomu účelu využívá mobilní kurníky, které si i sám vyrábí.
„Volným chovem slepic jsem se inspiroval asi před sedmi roky v Německu, kde jsem objevil výrobce, který mne zaujal konceptem mobilního kurníku. Ani po roce přemlouvání nám však německý výrobce nechtěl kurník prodat s tím, že s východní Evropou nespolupracuje. Pomohl nám kamarád, který dováží zemědělskou techniku a kurník s kapacitou pro 270 nosnic nám koupil. To ovšem současně znamenalo, že to bylo bez standardního servisu. Protože jsme nechtěli zůstat u jednoho kurníku, rozhodli jsme se, že další si vyrobíme sami. Oslovil jsem kamaráda, šikovného kováře a zámečníka Tomáše Baďuru z Uherského Hradiště, zda by mi kurník vyrobil. Shodou okolností jsem měl štěstí, že chtěl zkusit něco jiného, atak jsme založili firmu Free hen. Jako vzor jsme použili německý kurník. Po třech letech vývoje se nám podařilo vytvořit zcela nový kurník, který v porovnání s originálem více vyhovuje požadavkům chovatelů z „východní Evropy“. Z uživatelského hlediska jsem s tímto kurníkem spokojenější než s originálem. Stačí, když v týdenním intervalu doplníte vodu, navozíte krmení či vyčistíte trusné pasy jen tím, že otočíte klikou. Jednou za jeden až dva týdny popojedete o délku kurníku a novou pastvinu ohradíte elektrickou sítí. Tohle vše zabere asi dvě hodiny času týdně. Samozřejmě, že se denně musí ke zvířatům kvůli kontrole jejich zdravotního stavu a sběru vajec. V našem kurníku mohou sbírat vejce i děti, protože snášková hnízda, která jsou situovaná v podhledu střechy a lze je tak obsluhovat zvenčí, jsou nízko nad zemí a jejich otevírání je ovládáno elektromagnetickým ventilem. V současné době máme asi pětatřicet instalací a z ohlasů vyplývá, že zákazníci jsou spokojení. Vedle stávajícího modelu bychom chtěli vyrábět i kurník s poloviční kapacitou ustájení. Jejich vybavenost by samozřejmě zůstala ve stejném rozsahu jako u těch současných. Rozhodně zachováme řídicí jednotku, která je srdcem kurníku a tvoří ucelený systém vzdálené kontroly, což dnešní doba vyžaduje. Chceme nabízet kvalitu, na jakou jsou naši zákazníci zvyklí,“ uvedl Josef Dvořák.
Celý článek najdete v některém z aktuálních čísel týdeníku Zemědělec.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!