V současné době je skot chován v rozdílných systémech vycházejících z filozofie konvenčního a ekologického zemědělství a podle úrodnosti půdy a výrobní oblasti je chov skotu intenzivní nebo extenzivní. Společnými znaky těchto systémů ale vždy musí být jakost a bezpečnost potravin, přiměřená ekonomická efektivnost, ochrana životního prostředí, etika a pohoda zvířat – welfare.
Výzkumný ústav pro chov skotu v Rapotíně pořádal v rámci projektu společná zemědělská politika v chovu masného skotu s ohledem na bezpečnost potravin a welfare zvířat odborné semináře na téma Management, welfare, ekonomika, výživa a výroba krmiv v chovu masného skotu.
Přednášelo se o řízení stáda a technice chovu v průběhu chovatelského roku, růstovém potenciálu masných plemen a vlivech působících na kvalitu masa a jatečnou výtěžnost, o zdravotní problematice u masného skotu, o zakládání a ošetřování pastvin, výrobě a konzervaci krmiv, ale také o ekonomice výkrmu masného skotu.
Vnější prostředí a zvířata
Životní pohoda zvířat je tvořena vztahem mezi zvířetem a vnějším prostředím. Kvalitativní ukazatele pro hodnocení systému ustájení lze podle prof. Ing. Františka Loudy, DrSc. (VÚCHS Rapotín a ČZU Praha), rozdělit na ukazatele chování, fyziologické a patologické. Způsob chovu může negativně ovlivnit chování zvířat od objevení se odchylek od průběhu, trvání a četnosti přirozeného způsobu chování přes jejich absenci až k poruchám chování.
Z fyziologického hlediska může dojít ke změnám frekvence dechu a tepu, změnám krevního tlaku, průběhu trávení a rozmnožování. Patologickými ukazateli jsou chovem podmíněná onemocnění, poranění a ztráty zvířat. Chováním zvířata reagují na podmínky vnějšího prostředí. Dlouhodobě nevyhovující podmínky vnějšího prostředí způsobují stres zvířat, snížení užitkovosti, onemocnění, poranění, popřípadě úhyn a ekonomickou ztrátu chovatele.
Výživa a kvalita masa
Kvalita hovězího masa, které se dostane ke spotřebitelům, je ovlivňována zčásti technologickými procesy po porážce zvířat a také vlivy během odchovu a výkrmu. Mezi nejdůležitější negenetické vlivy patří systém výkrmu skotu. V oblastech LFA (less facoured areas) se v současnosti praktikuje odchov telat ve stádech s následným pastevním výkrmem jatečného skotu. Tento způsob patří mezi low-input ekonomické systémy.
Na kvalitu masa produkovaného extenzivním systémem v porovnání se systémem intenzivního výkrmu se zaměřil ve své prezentaci Mgr. Aleš Dufek. Z výsledků výkrmového pokusu ve Výzkumném ústavu pro chov skotu, s. r. o., Rapotín, vyplynulo, že extenzivně vykrmovaná zvířata mají maso s nižším obsahem sušiny proti intenzivně vykrmovaným. Obsah tuku v jejich mase je nižší a obsah bílkovin vyšší a mají v mase také vyšší obsah popelovin. Plocha roštěnce na průřezu a velikost vláken je u extenzivně vykrmovaného skotu nižší, maso má nižší pH a je tmavší. Maso extenzivně vykrmovaných býků má vyšší hodnotu pro sílu WB (Warner Bratzler Shear Force), nutnou k překousnutí vzorku vařeného roštěnce a také zraje pomaleji a ani po měsíčním zrání se nedostane na hodnoty, které lze považovat za vhodné pro konzumenta.
Genetické faktory
Kvalita hovězího masa a kompozice JUT (jatečně upravený trup) jsou ovlivněny synergickým působením genetických vlivů a vlivů prostředí. Mezi genetické patří například vliv rodičů, genetického základu (plemeno) a na molekulární úrovni řada kandidátních genů – markerů.
Jak uvedl Mgr. Jan Říha (VÚCHS Rapotín), mezi významné sledované genetické markery ve vztahu ke kvalitě masa a jatečné výtěžnosti patří MSTN (myostatin, jehož mutace způsobuje svalovou hypertofii/hyperplazii, dvojí osvalení – charolais, piemontese, belgické modré, ovlivňuje výtěžnost a skladbu JUT, ale negativně kvalitu masa), CAPN1 (degenerace svalových bílkovin post mortem – křehkost, kulinářské a senzorické vlastnosti), Pit-1 (má vztah ke kompozici JUT a růstu –aberdeen angus – a mléčné užitkovosti), GH (má vztah k růstovým schopnostem, kompozici JUT a kvalitě masa), TG5 (je fuknkční a poziční kandidátní gen pro ukládání tuku, vliv na marbling masa), LEP (leptin – jeho obsah v plazmě má vliv na příjem krmiva, masnou užitkovost, ukládání tuku), TFAM (ovlivňuje ukládání energie a metabolismus, je asociován s marblingem – limousin), FABP4 (má vztah k profilu mastných kyselin a ukládání tuku v těle skotu), SCD (ovlivňuje profil mastných kyselin v mase, kulinářské vlastnosti – bod tání loje).
Podle Mgr. Říhy lze vhodnými postupy šlechtění skotu, využití genetického potenciálu ve spojení s kvalitní výživou a technologií chovu za předpokladu využití výsledků výzkumu dosáhnout vhodného uplatnění hovězího masa na domácím trhu s potravinami a přispět tak ke konkurenceschopnosti české živočišné výroby.
Ekonomika výkrmu
Výrobní ukazatele chovů, jež se zabývají výkrmem býků, shrnul ve své přednášce Ing. Petr Kopeček, Ph.D., z ÚZEI Praha. Byly analyzovány výsledky výkrmců v letech 2004–2008. Převažujícími plemeny jatečných býků byly holštýnské a české strakaté. Hmotnost býčků při zástavu byla asi 170–180 kg a při vyskladnění 590 kg. Přírůstky hmotnosti u telat do šesti měsíců činily průměrně 0,743–0,798 kg na den, u býků ve výkrmu to bylo 0,849–0,928 kg na den. Délka výkrmu byla v závislosti na užitkovosti od 472 do 494 dnů (k tomu se musí připočítat délka odchovu telat průměrně 182,5 dne).
V případě odchovu telat rostly zejména v posledních dvou letech celkové náklady rychleji než užitkovost, což se projevilo i v růstu jednotkových nákladů na výkrm býků. Na růstu nákladů se nejvýznamněji projevil růst nákladů na krmiva, a protože zaujímají z celkové struktury nákladů výkrmu skotu asi 53 %, je zřejmá velká citlivost tohoto odvětví na výkyvy cen výrobců krmných obilovin.
Podle Ing. Kopečka se po vstupu ČR do EU ekonomika výkrmu býků zlepšila pouze v letech 2005 a 2006. V posledních dvou letech byla zaznamenána tendence k významnému zhoršení ekonomické situace chovatelů jatečného skotu vzhledem k poklesu realizačních cen a také kvůli zhoršující se efektivnosti odchovu telat a výkrmu býků vlivem rychlejšího růstu celkových nákladů než užitkovosti.
Klíčové informace:
<!--[if !supportLists]-->·<!--[endif]-->Odborné semináře v rámci projektu společná zemědělská politika v chovu masného skotu s ohledem na bezpečnost potravin a welfare zvířat uspořádal Výzkumný ústav pro chov skotu (VÚCHS) v Rapotíně na začátku března.
<!--[if !supportLists]-->·<!--[endif]-->Přednášky odborníků z VÚCHS, s. r. o., v Rapotíně, České zemědělské univerzity v Praze, VFU Brno a Ústavu zemědělské ekonomiky a informací, Praha, zahrnovaly rozsáhlou problematiku od životní pohody a zdraví zvířat přes management, výživu, krmení a genetiku až po ekonomiku výkrmu skotu.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!
Dobrý den chci se zeptat chci začít s chovem masného skotu a potřeboval bych poradit
děkuji