Vyhodnocení sledování managementu zaprahování dojnic na počet somatických buněk v mléce ve fázi rozdoje a na vrcholu laktace

Příspěvek představuje možnost zlepšení kvality procesu zaprahování dojnic a současně snížení vlivu horších zoohygienických podmínek ve stáji pro suchostojné dojnice na zdravotní stav mléčné žlázy ve fázi rozdoje a vrcholu laktace.

Jako jeden z faktorů vzrůstu PSB a zhoršení kvality mléka u dojnic ve fázi rozdoje a dále na vrcholu laktace lze označit mastitidní onemocnění vzniklá v důsledku patogenní infekce mléčné žlázy v suchostojném období vlivem nepříznivých zoohygienických podmínek ve stájích dojnic pro stání na sucho a dojnic v přípravě na porod. Dále faktorem může být jednotné schéma zaprahování všech dojnic ve stáji bez ohledu na průběh končící laktace a aktuální zdravotní stav mléčné žlázy při zaprahnutí. Významnou roli v případě holštýnského plemene hraje i fakt, že velká část dojnic v suchostojném období nevytváří fyziologickou strukovou zátku, která je jedním z předpokladů pro úspěšnou fyziologickou obnovu mléčné žlázy před další laktací.

Pro vyhodnocení efektivity změny managementu zaprahování byla použita data chovatele z aplikace Milk Profit Data (www.data.cmsch.cz), která je pro chovatelskou veřejnost provozována Českomoravskou společností chovatelů, a. s. a jsou zde vyhodnocována individuální data dojnic získaná v rámci kontroly užitkovosti.

Cílem hodnocení bylo v dlouhodobém provozním pokusu za podmínek konkrétní stáje posoudit produkčně-biologické, respektive fyziologické a zdravotní dopady zavedení programu cíleného individuálního zaprahování dojnic na základě výsledků z kontroly užitkovosti na farmě.

 

Autorem článku je MVDr. Petr Urban

 Celý článek v časopisu Náš chov 2/2015.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down