Krmivářský průmysl neustále hledá udržitelné alternativy k antibiotikům. Brokolice má cenné antimikrobiální a antioxidační vlastnosti, díky nimž jsou atraktivní alternativou. Kromě toho zvyšuje hodnotu brokolice díky zvýšenému množství acetátu, kvasinek, bakterií mléčného kvašení a Bacillus subtilis.
V důsledku vysokých standardů požadovaných spotřebiteli i maloobchodníky dochází při zpracování brokolice ke ztrátám asi 45 až 50 %. Mezi hlavní důvody patří nepravidelný tvar, malá velikost a poškození při manipulaci během sklizně nebo v důsledku škůdců. Na poli dochází k 20 až 25 % ztrát, takže vzniká velké množství zbytků brokolic.
Likvidace tak velkého množství zbytků brokolice představuje pro pěstitele zeleniny obrovské ekonomické ztráty a znamená značné environmentální problémy v důsledku znečištění ovzduší a eutrofizace vody. Začlenění zbytků brokolice do krmiva pro zvířata znamená udržitelnější krmiva a snížení možného poškození životního prostředí.
Brokolice zlepšuje vejce a maso
Studie u nosnic prokázaly, že stonky a listy brokolice mohou zlepšit obsah živin ve vejcích a zlepšit barvu žloutků. Vědci na řadě univerzit hodnotili u brojlerů příznivé antimikrobiální a antioxidační účinky brokolice. Vědci se zaměřili na vliv fermentovaných nebo nefermentovaných zbytků brokolice na růstovou intenzitu, kvalitu masa a schopnost snižovat bakteriální zátěž.
Složení a vlastnosti živin
Brokolice je výživná zelenina, která je bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály, bioaktivní fytochemikálie (glukosinoláty, fenolové sloučeniny a flavonoidy), jež jsou prospěšné při prevenci chronických poruch, jako jsou karcinogenní a kardiovaskulární choroby. Většina z těchto aktivních složek má silné antioxidační účinky. Stonky a listy navíc obsahují specifické karotenoidy, které mají antialergickou, proti rakovinou biologickou aktivitu. Brokolice má také relativně vysoký obsah bílkovin a vlákniny. Nejhojnější aminokyseliny jsou tyrosin, kyselina asparagová, kyselina glutamová, prolin a valin.
Antimikrobiální účinky
Studie ukazují, že populace Campylobacter, E. coli a gram negativních bakterií v slepém střevě a na kůži hrdla brojlerů byly sníženy přidáním fermentované brokolice v podílu 5 % nebo 10 % . Snížení počtu salmonel a C. perfringens v slepém střevě bylo výraznější při 10% přídavku brokolice. Závěry byly, že významné snížení potenciálně škodlivých bakteriíí může být způsobeno organickými kyselinami, probiotiky, flavonoidy a vitamíny ve fermentované brokolici.
Antioxidační účinky
Moučka ze stonků a listů brokolice přidaná do krmiva v podílech 4 %, 8 % a 12 % vedla ke zlepšené kvalitě masa díky větší pigmentaci kůže a ke snížení procento ztráty odkapu vody z masa prsou. Ztráty vody byly nižší se zvýšením podílu brokolice v krmivu brojlerů. Pigmentaci kůže způsobilo hlavně vysoké množství xanthopylů v brokolici, zatímco snížení ztrát okapáním z masa je přičítáno antioxidační funkci brokolice. Brokolicové moučky zlepšily celkovou antioxidační schopnost snížením koncentrace malondialdehydu a zvýšením aktivity superoxiddismutázy a katalázy v prsním svalu. Podobně fermentovaná brokolice přidaná v 5 % nebo 10 % zvýšila aktivity superoxiddismutázy, glutationperoxidázy, katalázy a celkové antioxidační kapacity v prsních svalech. V žaludečním svalu obě hladiny fermentované brokolice zvýšily aktivitu superoxiddismutázy, glutathionperoxidázy a celkové antioxidační kapacity, ale neovlivnily katalázu. Vyšší antioxidační aktivity při ošetření fermentovanou brokolicí lze připsat probiotikům, organickým kyselinám a přítomnosti dalších bioaktivních složek.
Růst a stravitelnost živin
Bylo zjištěno, že sušené zbytky květů brokolice začleněné do krmiva ve 3 % a 6 % zlepšují růst a konverzi krmiva brojlerů, ale při vysokých hladinách (tj. 9 %) by mohla být ohrožena stravitelnost v ileu a celém trávicím traktu. Výsledky jiné studie ukázaly zlepšení růstové schopnosti kuřat infikovaných C. perfringens a krmených fermentovanou brokolicí. Biokonverze sušených zbytků brokolice v krmivech brojlerů může pomoci snížit náklady na krmivo a zmírnit obavy o životní prostředí spojené s likvidací obrovského množství rostlinných zbytků. Musí být stanoveny správné úrovně podílu brokolice v krmivu, aby se zabránilo možnému snížení stravitelnosti živin, ke kterému by mohlo dojít při vysokých hladinách. Díky svým antibakteriálním, antioxidačním a probiotickým vlastnostem může být fermentovaná brokolice potenciální alternativou k použití antibiotik v krmivech pro drůbež.
Zdroj: www.allaboutfeed.net/Raw-Materials/Articles/2020, 27. ledna 2020