22.03.2001 | 10:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vysoká produkce jatečného skotu v Irsku

V srpnu 2000 se konal v Irsku kongres Světové federace chovatelů simentálského skotu, kterého se zúčastnilo 250 delegátů z 20 zemí. Při této příležitosti bylo zveřejněno několik informací o zdejším chovu skotu.

Irsko má svojí polohou při poměrně mírném průběhu zimy a velkém množství srážek příznivé podmínky pro zemědělství, zejména pro chov skotu. Irské zemědělství se vyznačuje malými farmami o průměrné velikosti 29 ha (148 000 farem). Celkem je chováno 70,8 milionů skotu (při 3,6 milionů obyvatel!), což představuje hustotu 150 kusů skotu na 100 ha zemědělské půdy. Z celkového počtu patří 25 % k mléčnému skotu, 25 % k ranným masným plemenům (Angus, Hereford) a 50 % k pozdním masným plemenům. Roční produkce jatečného skotu dosahuje 177 kg na jednoho obyvatele (v jatečné hmotnosti, nejvíce v Evropě) což představuje soběstačnost na 900 %. V roce 1999 bylo vyvezeno 554 000 tun irského hovězího masa především do Itálie, Španělska a Finska.
Z celkového počtu dvou milionů dojnic převážně fríského plemene, je zapojeno cca 400 000 krav do kontroly užitkovosti s průměrnou užitkovostí 5534 kg mléka. Značná část krav fríského plemene je připařována býky masných plemen, především charolais, belgické modré, limousine a také blonde d´ aguitane. Všechna narozená telata, býčci i jalovičky jsou používána k výkrmu. Jatečný skot je produkován téměř výhradně voly při jejich celoroční pastvě. Jinak je tomu při užitkovém křížení s býky plemene fleckvieh, kde telata obojího pohlaví se těší velké oblibě. Býčci na trzích dostávají při kvalitativním znaku „bílá hlava“ vyšší ceny. Jalovičky se používají stále více jako kříženky k produkci mléka. Důvodem k tomu je dobrá mléčná užitkovost vlivem heterozního efektu s fríským plemenem, vyšší obsah bílkovin v mléce a obzvláště zdravější vemena s nižším počtem somatických buněk.

Ze zahraniční literatury zpracoval Doc. Bohumil Suchánek

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down