Bordeaux je metropolí regionu Nouvelle-Aquitaine a na přelomu května a června se sem sjíždějí lidé z blízka i z daleka, aby se zúčastnili jedné z nejdůležitějších zemědělských událostí tohoto regionu. Salon de l´Agriculture představuje to nejlepší ze zemědělské a potravinářské produkce této oblasti.
Nouvelle-Aquitaine, česky Nová Akvitánie, je francouzským regionem, ve kterém má zemědělská produkce významné místo a místním sedlákům se vskutku daří. V porovnání s ostatními francouzskými regiony jí patří první místo, pokud jde o chov skotu. V Nové Akvitánii je chována čtvrtina populace francouzských ovcí, které nadojí téměř čtvrtinu celkové produkce ovčího mléka, a také tu můžeme najít třetinu z celkového počtu koz chovaných ve Francii, díky čemuž jsou zemědělci Nové Akvitánie na prvním místě i v chovu koz. V žádném případě nelze opomenout rostlinnou produkci, i když teď nemám na mysli tradiční rostlinnou produkci, kterou známe z naší republiky. Francie je světoznámá zejména díky svým vinařům, a tak ani region Nová Akvitánie není v tomto směru výjimkou. Na výstavě byla mimo jiné i možnost si pěkně z blízka prohlédnout mapu tamní „značkové produkce“. Běžnému smrtelníkovi nejspíš neuniklo, že své chráněné označení mají například vína či destiláty, nesoucí např. označení AOC deklarující jejich původ či některé další značky, známé i z našich končin. Gurmeti, jejichž zájem směřuje spíše k masu, dozajista znají francouzské „značkové maso“, které se pozná podle označení Label Rouge. A i když u nás ji máme spojenou spíše s hovězím, tak jí může být označeno i kterékoliv jiné. Při dalším zkoumání se najednou zjistí, že svou „ochrannou známku“ či deklaraci původu může mít nejenom víno a koňak či sýry a maso, ale dokonce i jablka, ořechy, jahody, drůbež či ústřice (a tím výčet rozhodně nekončí). Francie prostě umí být na své produkty patřičně hrdá a patriotismus i v regionálním měřítku spatříte takřka na každém kroku.