Využití vedlejších produktů ze zpracování konopí ve výživě zvířat, studie u kapra obecného
V posledních letech se dostává do popředí zájmu možnost zařazení produktů z konopí do výživy zvířat. Studie dokazují, že konopí je dobrým zdrojem bílkovin a může v budoucnu nahradit sójovou nebo rybí moučku, jako hlavní zdroje bílkovin ve výživě hospodářských zvířat.V rámci výzkumů provedených na Mendelově univerzitě, Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství, byl posuzován efekt konopných produktů na kapra obecného (Cyprinus carpio).
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) povoluje pěstování konopí v Evropě s obsahem do 0,2 % delta-9-tetrahydrocanabiol (THC) v sušině. THC je hlavní psychoaktivní sloučeninou v konopí. Látkou, která nemá psychoaktivní účinky je canabidiol (CBD) a pro své účinky je využíván hlavně v lékařství. EFSA popisuje čtyři druhy krmných surovin z konopí: konopné semeno, konopná moučka, konopný olej a celá rostlina (EFSA, 2011).
Byl testován efekt konopných výlisků. V prvním testu byly konopné výlisky přidány do krmiva v koncentraci 5 % a 15 %. Z této studie nevyplynul žádný negativní vliv na kapra obecného. U ryb krmených krmivem s přídavkem 15 % konopných výlisků byly pozorovány zvýšené produkční ukazatele. V druhém testu byl kapr obecný krmen krmivem s obsahem konopných výlisků 5 %, 10 % a 15 %, taktéž došlo k zvýšení produkčních ukazatelů, avšak v této studii byl u kaprů krmených směsí s obsahem 15 % konopných výlisků zjištěn mírný pokles růstu na rozdíl od ryb krmených krmnou směsí s 10 % konopných výlisků. Toto zjištění, může ukazovat na vyšší obsah vlákniny, která je obsažena v konopných výliscích. Z důvodu špatné stravitelnosti vlákniny rybami může docházet k ovlivnění vstřebávání ostatních živin z potravy. U kaprovitých ryb by se vláknina měla pohybovat do 8 %, u lososovitých by neměl obsah vlákniny překročit 2,5 %. Pokud je obsah vlákniny u ryb vyšší, dochází ke snížení stravitelnosti živin. (Mareš et al., 2015). Nebylo prokázáno statisticky významné ovlivnění obsahu mastných kyselin ve svalovině ryb. Přesto byla pozorována nejvyšší koncentrace kyseliny α-linolenové u ryb krmených krmnou směsí s 10 % podílem konopných výlisků. Při zkrmování krmiva obohacené o konopný koláč v koncentraci 5 %, 10 % a 15 % bylo během krevní analýzy zjištěno, že došlo k poklesu krevní glukózy u kapra obecného krmeného krmivem s přídavkem 15 % konopného koláče, taktéž u této experimentální skupiny byla zvýšená hladina kyseliny α-linolenové. Ryby nemohou esenciální mastné kyseliny (kyselina linolová, kyselina α-linolenová) syntetizovat, proto je nezbytné, aby jim byly podávány v krmivu. Obecně rostlinné oleje jsou velmi chudé na obsah n-3 mastných kyselin, to ale neplatí o lněném, konopném a ostropestřecovém oleji. Díky přídavkům těchto olejů do krmiva mohou být následně dobrým zdrojem nutrientů pro člověka. Například díky přídavkům lněného semene do krmiva ryb, došlo u konzumentů tohoto masa ke snížení cholesterolu (Zajíc et al., 2012).*
Více v časopise Krmivářství 5/2024.
MVDr. Denisa Medková, 1,2)
Ing. Lucie Všetičková, Ph.D. 1),
prof. Dr. Ing. Jan Mareš 1)
1 Ústav zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství, AF Mendelu v Brně
2 Ústav chovu zvířat, výživy zvířat a biochemie, Veterinární univerzita Brno
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!