Vzhledem ke zvýšeným ztrátám vody evaporací při vysokých teplotách prostředí se také podstatně zvyšují nároky na vodu, protože zvýšená intenzita metabolismu je zcela pochopitelná.Pokud krávy pociťují nedostatek vody, bezprostředně redukují příjem krmiva, snaží se o co největší množství vody v těle zadržovat (snižuje se objem moči, zvyšuje se absorpce vody „koncovou“ částí tlustého střeva apod.), redukuje se objem plazmy až k fázi hemokoncentrace.
Jestliže umožníme dojnicím adlibitní přístup k napájecí vodě, zákonitě se při vysokých teplotách zvyšuje její příjem. Jak již bylo uvedeno, spotřeba vody se může zvýšit dvakrát a v některých extrémních podmínkách až třikrát.
Napájení zchlazenou vodou je metodou vysoce efektivní, protože dochází k absorpci nadbytečného tělesného tepla do přijaté vody, a to bez evaporace. Zvýšený příjem zchlazené vody napomáhá jednak přímým ochlazovacím účinkem v retikuloruminální oblasti, jednak přijatá zchlazená voda působí jako hlavní prostředek pro odvod přebytečného tepla z organismu zvířete cestou evaporace (pocením, respirací).
Snahou chovatelů by mělo být napájení zchlazenou vodou, protože se vychází z logického předpokladu, že taková voda má pro vysokoužitková zvířata větší ochlazovací efekt než voda s teplotou okolního prostředí, protože absorbuje do sebe podstatně více kilojoulů (kJ) tepla. Ke zchlazování napájecí vody lze využít chladících nádrží na mléko nebo termostatických napajedel s využitím vyvíječů ledové vody. Voda může být zchlazována v chladícím zařízení, nebo pomocí převozné chladící jednotky na teploty nižší než 5 oC a potom mixována s vodou z vodovodního potrubí na požadovanou teplotu.
Z ekonomického hlediska je chlazení napájecí vody vysoce rentabilní, ale i závislé na počtu rizikových dnů v roce a účinnosti techniky. Čím delší je období letních a tropických dnů, tím je metoda efektivnější. Tepelná izolace napajedel, vodovodního potrubí, jejich zastínění, využíváním studniční vody či občasným využitím ledu z odparníků, lze tento problém alespoň částečně řešit.
Doc. Ing. Oldřich Doležal, DrSc., Dr. Ing. Samuel Abramson
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!