21.09.2021 | 08:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výživa a krmení brojlerů během výkrmu

Genofond brojlerů chovaných v České republice je na světové úrovni. Jejich užitkovost nejčastěji limituje složení krmných směsí. Vhodně sestavené směsi mají rozhodující důležitost pro rentabilitu produkce. Vždyť cena krmiv představuje přibližně 70 % z celkových nákladů na drůbeží maso. Směsi nemusí být z nejdražších surovin, někdy může být výhodnější výkrm levnějším krmivem při jeho vyšší spotřebě.

O množství přijatého krmiva rozhoduje především koncentrace energie. Zvíře sežere při neomezené nabídce jen tolik, kolik potřebuje pro uspokojení potřeby energie, bez ohledu na to, kolik je v přijatém množství aminokyselin, popř. dusíkatých látek (tzv. hrubého proteinu). Nepozná, že jich přijalo málo nebo naopak zbytečně mnoho. Při vyšší koncentraci energie je třeba zvýšit i koncentraci esenciálních aminokyselin, aby zvíře při menším příjmu krmiva netrpělo jejich nedostatkem. A naopak, při nižší energetické hodnotě se množství přijatého krmiva zvyšuje. Ponecháme-li v takové směsi normou požadovanou hladinu aminokyselin, zvíře jich sežere více, než potřebuje.

Příjem krmiva je limitován kapacitou trávicího traktu. Je třeba připomenout, že moderní brojleři sežerou i při vysoké koncentraci energie tolik, že mnoho volného prostoru v trávicím traktu nezbývá. Krmivo s výrazněji sníženou hladinou energie proto neumožňuje plně využít jejich růstový potenciál.

 Koncepce ideální bílkoviny

Při sestavování krmných směsí se dnes pracuje s hodnotami standardizované ileální stravitelnosti aminokyselin. Stravitelnost se zjišťuje jako rozdíl mezi přijatým množstvím aminokyseliny a jejím obsahem v trávenině vypláchnuté z distální části ilea (kyčelníku), od něhož se odečte živina endogenního původu (z trávicích šťáv, žluči, hlenu, odloupaných buněk sliznice). Rozdíly mezi standardizovanou a dříve používanou zdánlivou ileální stravitelností jsou u krmiv glycidového charakteru 6–8 %, u krmiv bílkovinných 1–2 %. Standardizovaná ileální stravitelnost aminokyselin je dosud nejpřesnějším prakticky použitelným odhadem jejich biologické využitelnosti.*

Prof. Ing. Jiří Zelenka, CSc.

Mendelova univerzita v Brně

Kontakt: zelenka@mendelu.cz

Kompletní článek najdete v Našem chovu 9/2021.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down