Výživa dojnic z hlediska potřeby dusíku

 Adekvátní dávka dusíku v krmné dávce a jeho využití dojnicemi jsou zásadní faktory pro efektivní a udržitelnou produkci mléka. Nicméně přesná predikce jeho potřeby a volba nejlepších zdrojů zůstává nemalou výzvou pro výživáře i chovatele, a to kvůli složitosti mikrobiální metabolické aktivity v bachoru.

Dusík (N) z krmné dávky, přijímaný jako tzv. hrubý protein (CP) – v podobě bílkovin a nebílkovinného dusíku (NPN) – se na základě místa degradace a absorpce dělí na bílkoviny degradovatelné (RDP) a nedegradovatelné (RUP) v bachoru, přičemž RDP podporují syntézu mikrobiálního proteinu (MCP) v bachoru, který je pro přežvýkavce vysoce kvalitním zdrojem aminokyselin (AMK). MCP a RUP tak představují významný zdroj metabolizovatelného proteinu (MP), jenž je nezbytný pro dodávky metabolizovatelných aminokyselin (AMK).

 Bílkoviny a AMK v krmné dávce

Odpovídající složení krmné dávky by mělo v první řadě podporovat zdraví bachoru, maximalizovat syntézu MCP a dodávat potřebné AMK a tím pomáhat k dosažení požadované užitkovosti. Vzhledem k tomu, že MCP představuje více než 50 % množství dusíku vstupujícího do tenkého střeva, je hlavním dodavatelem MP, ale predikce jeho syntézy je komplikovaná, protože je ovlivněna dynamickou souhrou mnoha faktorů, včetně příjmu sušiny. Nejnovější revize požadavků dojeného skotu (NASEM, 2021) používá přímou metodu pro odhad syntézy MCP, která se opírá o RDP a fermentovatelné sacharidy, avšak bez zohlednění zbytkové organické hmoty jako dalšího zdroje energie či z hlediska recyklace N, které obojí přispívá k mikrobiálnímu růstu. V důsledku toho vzniká určitá míra nepřesnosti, která vede k ne zcela přesným predikcím při extrapolaci dat získaných in situ na podmínky in vivo, které se týkají obsahu MCP a RUP, což přispívá ke zkreslení predikce přísunu metabolizovatelných AMK do tenkého střeva. Protože krávy potřebují pro základní fyziologické procesy spíše AMK než celé „velké“ bílkoviny, měly by nutriční modely co nejpřesněji odhadovat množství a stravitelnost AMK vstupujících do tenkého střeva.

Vliv RUP na metabolizovatelné AMK

V bachoru nedegradovatgelný protein (RUP) přímo přispívá k dodávkám AMK do tenkého střeva. Jenže bílkovinná krmiva se mohou i velmi výrazně lišit, a to jak v obsahu CP, tak v profilu AMK. V krmné dávce dojnic je často nedostatek metioninu (Met) a lysinu (Lys), přičemž produkce mléčných bílkovin reaguje téměř lineárně na jejich množství. Ale snahy o splnění požadavků na MP nezřídka vede k nadbytku několika esenciálních AMK, což v konečném důsledku snižuje účinnost dusíku. Přídavek chráněných AMK (Met, Lys) proto umožňuje použít krmiva s nižším obsahem CP v krmné dávce, zároveň doplňuje MCP, RUP a zajišťuje dostatečný přísun AMK, udržuje nebo zvyšuje produkci mléka, obsah bílkovin a zlepšuje využití dusíku.

Náhrada drahých krmiv

Kukuřičná siláž s vysokým obsahem škrobu slouží jako vynikající zdroj fermentovatelných sacharidů, ačkoli má nízký obsah CP. Vojtěška má naopak vysoký obsah CP a RDP, ale nižší obsah RUP. Vikev setá (Vicia sativa) je všestranná jednoletá luskovina používaná ke krmení hospodářských zvířat. Oves je obilovinou s vysokým obsahem energie a při pěstování s vikví jí může poskytovat oporu, zlepšovat zachycování světla a usnadňovat mechanickou sklizeň.

Ing. Anna Mikšovský Marcinková (také foto)

Podrobněji v Krmivářství 4/2025.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.