Poskytnutí složek výživy malým kuřátkům v prvních hodinách jejich života má pozitivní vliv na jejich pozdější užitkovost. To bylo zjištěno v roce 1996 belgickou krmivářskou společností a univerzitou v Leuvenu. Kuřata se líhnou se zásobou živných látek ve formě zbytku žloutku, který tvoří přibližně 10 % tělesné hmotnosti při vylíhnutí. Ten se zmenšuje a jeho velikost se stává zanedbatelnou během prvního týdne života. Zbylý žloutek přispívá asi 50 % celkové energie a asi 40 % celkových bílkovin dodaných první den a pouze 2 % celkové energie a 6 % celkových bílkovin čtvrtý den.
Kuřata se líhnou s velmi malým trávicím traktem, který během embryonálních stadií pravděpodobně nefunguje. Během prvního týdne po vylíhnutí se váha pankreasu a tenkého střeva zvětší desetkrát do osmého dne, zatímco celková tělesná hmotnost se zvětší během tohoto období jen 2,5krát. To zdůrazňuje význam zásobovacích orgánů (střevo, játra,
pankreas ) během raného růstu, který předchází růstu orgánů spotřeby (svaly, tuková tkáň ).
Zdá se, že kapacita trávicích procesů se během prvního týdne života brojlerů snižuje. Kromě nevyvinutých orgánů je trávení rovněž omezeno kvůli slabé aktivitě trávicích enzymů.
Užívání přizpůsobeného krmného prestarteru
Rychlý růst tenkého střeva a střevních mikroklků během prvních dnů života ukazuje, že živné složky poskytnuté v krmivu jsou využity hlavně k rozvoji tenkého střeva. I přes silnou genetickou podmíněnost růstu střev a tvorby enzymu, je jasné, že užití přizpůsobené potravy během prvních dnů stimuluje rychlejší rozvoj střevního traktu a bude mít pozitivní vliv na konečné výsledky. Aby byl start optimální, musí s speciální pozornost věnovat:
- spotřebě krmiva a vody kuřaty co možná nejdříve po vylíhnutí, protože brzký přístup k potravě a vodě má za výsledek lepší rozvoj gastrointestinálního traktu a proto povzbuzuje růst
- stimulování příjmu vody, které může být ovlivněno prostřednictvím speciálních krmných aditiv
- rychlému rozvoji zásobovacích orgánů prostřednictvím specifické výživy a složení potravy
- složení krmiva, protože trávicí trakt není schopen účinně trávit hlavní složky typického krmiva pro drůbež
- stimulaci rozvoje lymfoidní tkáně spojené se střevem, která reaguje kladně na složky potravy.
Cílem výzkumu bylo studovat vliv specifických složek potravy na metabolizmus kuřat po vylíhnutí. To mělo za výsledek sestavení speciálního výživného přípravku, který zajišťuje dokonalý přechod od žloutku k pevné stravě. Tento prestarter je podáván kuřatům během prvních tří až čtyř dnů po vylíhnutí a je založen na nutričním příspěvku zbytku vitellinu během tohoto období. Prestarter zajišťuje lepší start a nižší úmrtnost. Užívání těchto složek potravy pro novorozená kuřata vede k větší tělesné hmotnosti, lepší konverzi potravy a zlepšené uniformitě kuřat.
SIGI - ÚZPI