Kuřata chovaná na maso prošla intenzivním šlechtěním, což přispělo k mimořádnému růstovému potenciálu, vynikající konverzi krmiva a silnému osvalení brojlerů v oblasti prsních svalů. Tato selekce však zejména u rychle rostoucích hybridů současně vedla k negativnímu ovlivnění zdravotního stavu a pohody zvířat. Mezi tyto negativní aspekty patří zvýšená prevalence ascitu, kardiovaskulárních onemocnění, metabolické a muskoskeletární poruchy, včetně myopatie prsních svalů a pododermatitidy.
Výsledky současných výzkumů ukazují, že u pomaleji rostoucích genotypů kuřat masného typu (hubbard) chovaných v obohaceném prostředí s vyšší úrovní welfare je frekvence výskytu myopatií prsních svalů v porovnání s konvenčními podmínkami chovu nižší. Oproti tomu prodloužení výkrmu konvenčních hybridů (Ross, Cobb) na 50 dní a více, zvyšuje riziko výskytu myopatií, ale i pododermatitidy. Souvisí to jednak s vyšší hmotností kuřat, jednak s nižší úrovní zoohygieny chovného prostředí a vyšší koncentrací vykrmovaných ptáků. U prodlouženého výkrmu, kdy je drůbež na vlhčí podestýlce, se současně zvyšuje riziko rozvoje sekundárních infekcí.
Ing. Kateřina Vernerová, Ph.D., (Fakulta zemědělská a technologická Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích) se spolu s kolegy z Výzkumného ústavu živočišné výroby, v. v. i., Praha-Uhříněves a z Krajské veterinární správy SVS pro Jihočeský kraj se zaměřili na analýzu vybraných ukazatelů, které ovlivňují úroveň welfare a zdravotní stav kuřat chovaných na maso. Ve své práci využili tuzemskou i zahraniční odbornou literaturu, dokumenty EFSA (European Food Safety Authority), hlášení nálezů před porážkou drůbeže a po ní, ale i z praktických zkušeností autorů při řešení vědecko-výzkumných projektů.
Výsledky a diskuze
Myopatie a pododermatitida jsou významnými ukazateli welfare a zdravotního stavu kuřat chovaných na maso. V rámci různých technologických systémů chovu, ať už intenzivního konvenčního, do vyšších porážkových hmotností nebo ekologického, je třeba zohlednit pozitivní i negativní aspekty. Konvenční chov přináší nesporné ekonomické výhody a vyšší úroveň biologické bezpečnosti (biosekurity), často ale vykazuje nedostatky především v oblasti pohody chovaných zvířat. Naproti tomu ekologický chov může zajišťovat lepší úroveň welfare, ovšem i s rizikem spojeným se zhoršením zdravotního stavu, vyššími úhyny a průnikem reziduí do potravního řetězce. Prodloužený výkrm se často potýká se zdravotními komplikacemi, které vyplývají z managementu podestýlání, druhu použité podestýlky a z nereálných očekávání dosažených výsledků, které nejsou v souladu s genetickým potenciálem vybraných hybridů. Všechny tyto systémy nicméně spojuje fakt, že nejdůležitější složkou výkrmu brojlerů ovlivňujícího welfare je podestýlka. V současných systémech chovu obvykle nedochází během produkčního cyklu v rámci turnusu k její výměně či odstraňování trusu.
Podle dostupných zjištění z veterinárních prohlídek provedených na jatkách post mortem lze konstatovat, že nižší hustota osazení (34 kg/m²) a dostatečné množství kvalitní suché podestýlky (do výšky 28 až 30 cm při naskladnění) mají pozitivní vliv na zdraví kuřat, což se odráží v razantním snížení incidence myopatie a pododermatitidy. Naopak v chovech s nevyhovujícími zoohygienickými podmínkami a vyšší hustotou osazení (s výškou podestýlky do deseti centimetrů při naskladnění a hustotou osazení 38 kg/m²) je incidence myopatie a pododermatitidy extrémně vysoká již při nižší porážkové hmotnosti kuřat (2,2 kg).
Závěr
Optimalizace podmínek chovného prostředí, může významně přispět ke zlepšení zdravotního stavu brojlerů, což se ve výsledku odrazí v ekonomických úsporách a vyšší kvalitě finálního produktu. Z výše uvedených důvodů je nutnost zaměřit osvětu chovatelů v oblasti zoohygieny a welfare, ale také ve volbě genetiky vhodnou pro delší dobu výkrmu. Zároveň je důležité vzdělávat také spotřebitele o hodnotě kvalitních potravin a motivovat je k tomu, aby upřednostňovali kvalitní produkty z chovů s požadovanou úrovní chovného prostředí a welfare.
Více se dočtete v článku Ing. Kateřiny Vernerové, Ph.D., který najdete v lednovém čísle časopisu Náš chov.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!