19.01.2002 | 10:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

WHO varuje před vznikem rezistence

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila minulý měsíc znepokojení nad tím, že se u lidí vytváří nebezpečně vysoká rezistence vůči moderním antibiotikům a mohou být vystaveni vlivu závažných nemocí.

WHO varuje před vznikem rezistence
Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila minulý měsíc znepokojení nad tím, že se u lidí vytváří nebezpečně vysoká rezistence vůči moderním antibiotikům a mohou být vystaveni vlivu závažných nemocí. Podle WHO kmeny vyvolávající tuberkulózu jsou v některých zemích vůči nejúčinnějším lékům rezistentní a některá antimalarika jsou vzhledem k odolnosti parazitů prakticky nepoužitelná.
Poultry Intern., 40, 2001, č. 12

Hlodavci ovlivňují zdraví hospodářských zvířat
Ve výzkumném ústavu v Edinburghu potvrdili, že krmivo kontaminované výkaly hlodavců zůstává významným rizikem pro šíření nemocí u hospodářských zvířat. Výkaly myší domácích a krys mohou obsahovat patogeny způsobující řadu nemocí, jako jsou salmonelózy, kryptosporidiózy, a také zárodky tasemnice. V pokusech ověřovali reakci zvířat na přítomnost výkalů hlodavců v krmivu. Zjistili, že zvířata se více vyhýbala krmivu kontaminovanému výkaly krys než krmivu kontaminovanému výkaly myší. Při nízké hladině kontaminace krysími výkaly vynechávala zvířata výkaly a při vyšší hladině kontaminace odmítala i krmivo. I přes odmítání kontaminovaného krmiva a schopnost zvířat rozlišit výkaly hlodavců, bylo značné množství výkalů zvířaty pozřeno. Přestože jsou hospodářská zvířata (skot a ovce) schopna zjistit podle zápachu přítomnost výkalů hlodavců a na pastvinách se nepasou v okolí svých výkalů a výkalů jiných druhů zvířat, zůstává pro ustájená zvířata skladované a kontaminované krmivo zdrojem infekce.
Veterinary Journal, 162, 201, č. 3

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down