Jakub Erler se svou rodinou žije a hospodaří na statku v Osicích zvaném Naše hospodářství, zhruba 13 kilometrů jihozápadně od krajského města Hradec Králové. Před deseti lety, kdy pracoval na manažerské pozici v nadnárodní společnosti, se rozhodl převzít rodinné hospodářství s tradicí od roku 1846 po svém tehdy osmdesátiletém dědovi. A podařilo se mu z něj vybudovat místo, kam se zákazníci sjíždějí pro kvalitní farmářskou produkci, a kde hrají prim pojmy jako zdraví a pohoda zvířat, udržitelnost, ekologie a regenerace půdy.
„Na zdejším statku hospodařil po mnoho generací rod Kratochvílových. Když odsud byl za kolektivizace vystěhován do České Lípy můj praděda s rodinou, seznámila se tam na jedné tancovačce babička Kratochvílová s dědou Erlerem, který tam tehdy studoval zemědělskou školu. A za mnoho let, po změně režimu, když už bylo dědovi šedesát, se sem vrátili,“ vysvětluje nový předseda ASZ Pardubice, Chrudim Jakub Elrer.
Ten bydlel dlouhé roky v Praze a za prarodiči na statek jezdil jako dítě moc rád, byl to pro něj jakýsi únik z městského života. V 15 letech se k prarodičům přestěhoval a vystudoval střední zemědělskou školu, obor Agropodnikání. Pro vysokoškolské vzdělání si vybral jinou oblast, aby rozšířil svůj rozhled mimo zemědělský sektor. Po vysoké škole se vydal manažerskou cestou v nadnárodní společnosti, což mu dnes velmi pomáhá v rozvoji hospodářství.
„Necítil jsem se však životně naplněný a dozráváním jsem si začal srovnávat důležité hodnoty. Přišla mi škoda, aby rodinná tradice, na kterou děda navázal, skončila. Jemu už pomalu docházely síly a ani hospodářství se 14 navrácenými hektary na tom nebylo nejlépe. Rozhodl jsem se tedy, že zkusím udržovat statek a hospodařit při práci, což vzalo poměrně brzy za své,“ usmívá se mladý hospodář.
Sedět na dvou židlích prostě nejde. Vést jednání ve firmě a řešit při tom opravu traktoru nebo inseminaci krávy doma na statku se zkrátka nedalo dlouhodobě zvládat. Od roku 2018 se tak Jakub Erler věnuje hospodaření naplno a nelituje: „Žiji skromněji, se svou ženou a dětmi a cítím při tom mnohem větší radost. Když jsem se pohyboval ve virtuálním světě korporátního života, nevytvářel jsem žádné skutečné hodnoty. Dnes je pro mě mimo jiné zásadní rozvíjet životní postoje, které by měl správný hospodář mít – dobře se starat o rodinu, krajinu, půdu a zvířata. Je pro mě rovněž důležité být součástí komunity a jako hospodář na vesnici plnit určitou sociální funkci a také prezentovat zemědělství tak, aby bylo dobře vnímáno širokou veřejností. Cítím to jako správné dodržování tradic, které mi dávají hluboký smysl,“ říká.
Začátky samozřejmě nebyly snadné. „Děda byl ale výjimečný člověk, a právě díky tomu jsme náš dvougenerační rozdíl zvládli skvěle. Často jsem s ním rozvoj hospodářství konzultoval, byl mi dobrým rádcem. Také mi hned hospodářství daroval, což nesmírně pomohlo v úvěrování a dalším rozvoji,“ informuje farmář.
Ačkoliv ve zdejší oblasti není živočišná výroba úplně obvyklá, měl Jakub Erler od počátku jasno, že se jí chce věnovat. Chovat masný skot a dodávat vykrmená zvířata na jatka však nebyla cesta pro něj, hned v roce 2018 proto vybudoval bourárnu a začal se orientovat na prodej masa koncovému zákazníkovi.
Na farmě je všude volné ustájení po pár kusech, což skotu umožňuje dostatek pohybu, čistotu a život bez stresu. Nezastupitelnou roli zastává i pastevní odchov. Krávy různých plemen jsou poslední dva roky připouštěny býkem
blonde d´Aquitaine, který se velmi osvědčil. Telata vyrůstají po dobu několika měsíců pod matkou, kde mají zajištěný přirozený fyziologický vývoj.