11.07.2024 | 09:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Z Prahy do samého srdce Jeseníků

V samém srdci Jeseníků, v obci Heřmanovice s nadmořskou výškou přes 700 m n. m., hospodaří společně se svou rodinou členka Svazu venkovské turistiky a agroturistiky a také ASZ Olomouc Iveta Svobodová. Svou cestu z Prahy k farmě v Jeseníkách s chovem masného a mléčného skotu, ale i spousty dalších zvířat, péči o 540 hektarů pozemků, výrobě mléčných produktů a poskytování ubytování, započala již téměř před 30 lety, tedy ve svých jednadvaceti.

Farma Bovine obhospodařuje 540 hektarů převážně vlastních trvalých travních porostů, z nichž 230 hektarů druhově bohatých pastvin spadá do CHKO Jeseníky
Farma Bovine obhospodařuje540 hektarů převážně vlastních trvalých travních porostů, z nichž 230 hektarů druhově bohatých pastvin spadá do CHKO Jeseníky    

Farma Bovine obhospodařuje v režimu ekologického zemědělství 540 hektarů převážně vlastních trvalých travních porostů, z nichž 230 hektarů druhově bohatých pastvin spadá do CHKO Jeseníky. „Naštěstí spolu máme velmi dobré vztahy a spolupráci, a tak se nám daří řešit různé, i nečekané situace,“ informuje Iveta Svobodová.

Hlavním zaměřením farmy je chov masného skotu nejrůznějších plemen a jejich kříženců o počtu 350 kusů základního stáda. Zvířata mají celoroční přístup na pastviny, telení probíhá od druhé polovině dubna do července a prodává se většinou zástav. Najdete zde ale také menší stádo mléčného skotu, tibetských jaků, prasata, koně – od minihorsů a poníků až po huculy, oslíky a drůbež. 

V režimu bio

V roce 2019 tu zahájila provoz minimlékárna, kde pod rukama Ivety Svobodové vzniká řada mléčných dobrot
V roce 2019 tu zahájila provoz minimlékárna, kde pod rukama Ivety Svobodové vzniká řada mléčných dobrot

Před šesti lety se chovatelka, která do té doby vyráběla zkušebně sýry pro rodinu, rozhodla pro vybudování minimlékárny. Dotaci z evropských zdrojů na její pořízení se jí získat nepodařilo, financování tak proběhlo čistě z vlastních zdrojů a provoz byl zahájen na jaře roku 2019. Pod rukama Ivety Svobodové tu vznikají mléčné produkty té nejvyšší kvality – čerstvé měkké, pařené, tažené a zrající sýry, jogurty, kefíry, jogurtová mléka a tvarohy, z nichž některé výrobky získaly ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Zákazníci se pro ně naučili jezdit přímo na farmu, putují ale také do různých obchodů a restaurací na Jesenicku. 

Pod pokličku tajů výroby sýrů mohou proniknout dospělí i dětští účastníci exkurzí, které na farmě Svobodovi pořádají. „Seznamujeme děti s hospodařením v horách, mohou si prohlédnout zvířata zde chovaná, vysvětlujeme jim rozdíly mezi ekologickým a konvenčním zemědělstvím a povídáme si s nimi o zvířatech a našem vztahu k nim. Po dohodě je pak možná i ukázka výroby sýrů a jejich ochutnávka,“ informuje o dalších faremních aktivitách Iveta Svobodová.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down