V samém srdci Jeseníků, v obci Heřmanovice s nadmořskou výškou přes 700 m n. m., hospodaří společně se svou rodinou členka Svazu venkovské turistiky a agroturistiky a také ASZ Olomouc Iveta Svobodová. Svou cestu z Prahy k farmě v Jeseníkách s chovem masného a mléčného skotu, ale i spousty dalších zvířat, péči o 540 hektarů pozemků, výrobě mléčných produktů a poskytování ubytování, započala již téměř před 30 lety, tedy ve svých jednadvaceti.
Farma Bovine obhospodařuje v režimu ekologického zemědělství 540 hektarů převážně vlastních trvalých travních porostů, z nichž 230 hektarů druhově bohatých pastvin spadá do CHKO Jeseníky. „Naštěstí spolu máme velmi dobré vztahy a spolupráci, a tak se nám daří řešit různé, i nečekané situace,“ informuje Iveta Svobodová.
Hlavním zaměřením farmy je chov masného skotu nejrůznějších plemen a jejich kříženců o počtu 350 kusů základního stáda. Zvířata mají celoroční přístup na pastviny, telení probíhá od druhé polovině dubna do července a prodává se většinou zástav. Najdete zde ale také menší stádo mléčného skotu, tibetských jaků, prasata, koně – od minihorsů a poníků až po huculy, oslíky a drůbež.
Před šesti lety se chovatelka, která do té doby vyráběla zkušebně sýry pro rodinu, rozhodla pro vybudování minimlékárny. Dotaci z evropských zdrojů na její pořízení se jí získat nepodařilo, financování tak proběhlo čistě z vlastních zdrojů a provoz byl zahájen na jaře roku 2019. Pod rukama Ivety Svobodové tu vznikají mléčné produkty té nejvyšší kvality – čerstvé měkké, pařené, tažené a zrající sýry, jogurty, kefíry, jogurtová mléka a tvarohy, z nichž některé výrobky získaly ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Zákazníci se pro ně naučili jezdit přímo na farmu, putují ale také do různých obchodů a restaurací na Jesenicku.
Pod pokličku tajů výroby sýrů mohou proniknout dospělí i dětští účastníci exkurzí, které na farmě Svobodovi pořádají. „Seznamujeme děti s hospodařením v horách, mohou si prohlédnout zvířata zde chovaná, vysvětlujeme jim rozdíly mezi ekologickým a konvenčním zemědělstvím a povídáme si s nimi o zvířatech a našem vztahu k nim. Po dohodě je pak možná i ukázka výroby sýrů a jejich ochutnávka,“ informuje o dalších faremních aktivitách Iveta Svobodová.