17.08.2007 | 01:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Z rybníka přes sádky až na stůl

Průměrná spotřeba ryb na osobu a rok se v Evropské unii pohybuje kolem dvanácti kilogramů, v Čechách je to jen třetina. Ze čtyřech kilogramů potom pouze jeden připadá na ryby sladkovodní. Není to ale tím, že by v našich zemích nebyla dostatečná nabídka. Jen je potřeba upozorňovat veřejnost na kvalitu českých ryb a podporovat jejich spotřebu například pořádáním kulturních akcí. Jedna z nich čeká Třeboň na konci srpna.

„Jen jsme hodně orientováni na nízkou cenu potravin,“ říká Ing. Rudolf Provázek, ředitel společnosti Fish Market a. s., která patří do holdingu „Skupina Rybářství Třeboň“. Roční obrat společnosti činí podle jeho slov 300 miliónů korun, 60 procent výrobků ale míří do zahraničí.

Navazují na tradici
V jižních Čechách má rybníkářství dlouholetou tradici, přes 700 let. Fungovalo zde i za minulého režimu a po restrukturalizacích a privatizacích funguje stále, dnes pod hlavičkou Rybářství Třeboň a. s.
Podle slov předsedy představenstva Ing. Josefa Malechy zahrnuje roční produkce společnosti 3100 až 3200 tun tržních ryb, z nichž zhruba 90 procent připadá na kapra a 10 procent na ostatní sladkovodní ryby (amur, tolstolobik, lín, sumec, štika, candát atd.). Rybářství hospodaří na vodní ploše čítající 8255 hektarů, která je situovaná v 539 rybnících. „Z nich máme 423 rybníků odpovídajících 6907 hektarům v nájmu, zbylé plochy vlastníme“, upřesňuje Ing. Malecha. V celém podniku je zaměstnáno zhruba 175 pracovníků.
Část jich najdeme v sádkách, kam putují čerstvě vylovené nebo odchytané ryby (odchyt na plné vodě je způsob lovu bez nutnosti vypouštění rybníka, používá se v letních měsících). Podnik disponuje několika sádkovacími kapacitami. Jednou z nich jsou sádky Třeboň, které mají kapacitu 6000 tun ryb. Provoz přiblížil sádecký Oldřich Čermák: „Po výlovu nebo odchytu se ryby umísťují do sádek, kde se již nepřikrmují. Zůstávají tu co nejkratší dobu před cestou k zákazníkovi nebo do zpracovny. Je to, řečeno s nadsázkou, vlastně takový sklad ryb,“ usmívá se šéf sádek.

Zpracovna ryb
Ryby, které se zpracovávají v nedaleké provozovně se standardně po usmrcení elektrickým proudem zbavují šupin a kuchají. Následná úprava záleží na typu požadovaného výrobku. V Třeboni nabízejí například vakuované nebo uzené ryby, oblíbené jsou také kapří hranolky, při jejichž výrobě prochází maso speciálním „vykosťovacím“ strojem, který je schopen kosti rozřezat tak, aby konzumentům nevadily.
Menší část produktů se prodává v podnikovém obchodě, větší část míří přímo k zákazníkům v České republice i v zahraničí.
Rybářství Třeboň má kromě chovu ryb také další předměty činnosti, například sportovní rybolov, myslivost, chov drůbeže nebo služby pro rybářskou výrobu.

Slavnosti ryb
Ve spolupráci s dalšími společnostmi pořádá Rybářství Třeboň a.s. již třetím rokem na sklonku srpna rybářské slavnosti. Odborné i laické veřejnosti se podle jejich organizátorky Mgr. Zdeňky Chmelové ještě více přiblíží život v regionu s rybou ve znaku: „Nebudou chybět kulinářské výtvory, ukázky přípravy rybích pokrmů, také pasování známé osobnosti do cechu rybářského nebo divadelní a hudební představení. Dospělí i děti se mohou zúčastnit různých soutěží, závodů v lovu ryb na udici, připravili jsme také výlety na kolech, ohňostroj nebo návštěvu zámeckého archivu spojenou s prohlídkou archiválií z dějin rybníkářství v jižních Čechách. Srdečně proto zvu do Třeboně ve dnech 25. až 26. srpna dospělé i děti,“ uzavírá Mgr. Chmelová.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down