Jestliže například v Nizozemsku je systém tekutého krmení u vykrmovaných prasat oblíbenou alternativou, naši chovatelé stejné nadšení nesdílí. Zejména kvůli vysokým pořizovacím nákladům, náročnosti na obsluhu a zajištění nezbytné hygieny krmení. Na druhou stranu nabízí přesnější krmení, efektivnější výživu s nižšími ztrátami, ale i možnost využití by-produktů s různým podílem sušiny, které vzhledem ke zvyšujícím se nákladům na krmiva budou hrát stále důležitější roli v konkurenceschopnosti produkce vepřového masa.
Využívané technologie tekutého krmení jsou stále vyspělejší a k tomu úměrně složitější. V chovech se praktikuje jednak jeden okruh pro všechny sekce, což však značně komplikuje použití více směsí s různým složením. Varianta s centrálním okruhem a odbočkami do jednotlivých sekcí již umožňuje optimalizovat krmnou dávku podle kategorií zvířat. Nejlepší, ale současně i nejnáročnější je samostatný okruh dávkování krmiva pro každou sekci zvlášť.
„Jestliže vám prasata nerostou a myslíte si, že je krmíte ad-libitum, měli byste se o tom přesvědčit. V některých modernějších technologiích jsou nainstalované sondy, které dovedou řídit dávkování krmiva. Kvalitní obsluha je však zatím nad všechny sondy. Pracujte s obsluhou, motivujte ji, proškolujte, ale také kontrolujte. Změnit zažitý stereotyp může být obtížné, ale abychom si porozuměli, a to jak vzájemně, tak i s technologiemi, které se neustále vyvíjejí, je nezbytné naučit se komunikovat. Přestože se tekuté krmení může jevit jako nejvíce automatizované, o to více je závislé na lidské práci. Velmi důležité je udržovat celou technologii krmení v odpovídající hygieně, abyste minimalizovali riziko namožení mikroorganismů, to znamená bakterií, kvasinek a plísní. Nejenže ochuzují krmivo o živiny, ale způsobují také zdravotní komplikace samotným prasatům. Když už se to stane, je třeba odhalit slabinu využívaného systému. Postup je takový, že odeberete vzorky na více místech technologie, respektive v korytu, dopravních cestách a v míchačce a dále necháte zanalyzovat i jednotlivé suroviny a vodu. Odebrané vzorky nikde neskladujte, ale co nejdříve je odešlete do laboratoře. Tím odhalíte kritické místo a podle toho se rozhodněte o systému stabilizace a hygieny krmení,“ doporučoval ve své prezentaci na konferenci pro chovatele prasat v Němčicích u Kolína Ing. Petr Klepač ze společnosti Trouw Nutrition Biofaktory, s. r. o.
Více informací najdete v prosincovém čísle časopisu Náš chov.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!