Jestliže například v Nizozemsku je systém tekutého krmení u vykrmovaných prasat oblíbenou alternativou, naši chovatelé stejné nadšení nesdílí. Zejména kvůli vysokým pořizovacím nákladům, náročnosti na obsluhu a zajištění nezbytné hygieny krmení. Na druhou stranu nabízí přesnější krmení, efektivnější výživu s nižšími ztrátami, ale i možnost využití by-produktů s různým podílem sušiny, které vzhledem ke zvyšujícím se nákladům na krmiva budou hrát stále důležitější roli v konkurenceschopnosti produkce vepřového masa.
Využívané technologie tekutého krmení jsou stále vyspělejší a k tomu úměrně složitější. V chovech se praktikuje jednak jeden okruh pro všechny sekce, což však značně komplikuje použití více směsí s různým složením. Varianta s centrálním okruhem a odbočkami do jednotlivých sekcí již umožňuje optimalizovat krmnou dávku podle kategorií zvířat. Nejlepší, ale současně i nejnáročnější je samostatný okruh dávkování krmiva pro každou sekci zvlášť.
„Jestliže vám prasata nerostou a myslíte si, že je krmíte ad-libitum, měli byste se o tom přesvědčit. V některých modernějších technologiích jsou nainstalované sondy, které dovedou řídit dávkování krmiva. Kvalitní obsluha je však zatím nad všechny sondy. Pracujte s obsluhou, motivujte ji, proškolujte, ale také kontrolujte. Změnit zažitý stereotyp může být obtížné, ale abychom si porozuměli, a to jak vzájemně, tak i s technologiemi, které se neustále vyvíjejí, je nezbytné naučit se komunikovat. Přestože se tekuté krmení může jevit jako nejvíce automatizované, o to více je závislé na lidské práci. Velmi důležité je udržovat celou technologii krmení v odpovídající hygieně, abyste minimalizovali riziko namožení mikroorganismů, to znamená bakterií, kvasinek a plísní. Nejenže ochuzují krmivo o živiny, ale způsobují také zdravotní komplikace samotným prasatům. Když už se to stane, je třeba odhalit slabinu využívaného systému. Postup je takový, že odeberete vzorky na více místech technologie, respektive v korytu, dopravních cestách a v míchačce a dále necháte zanalyzovat i jednotlivé suroviny a vodu. Odebrané vzorky nikde neskladujte, ale co nejdříve je odešlete do laboratoře. Tím odhalíte kritické místo a podle toho se rozhodněte o systému stabilizace a hygieny krmení,“ doporučoval ve své prezentaci na konferenci pro chovatele prasat v Němčicích u Kolína Ing. Petr Klepač ze společnosti Trouw Nutrition Biofaktory, s. r. o.
Více informací najdete v prosincovém čísle časopisu Náš chov.*