Zaostřeno na výživu telat

Na semináři pořádaném společnostmi Guyokrma a VK-Drcman, s. r. o. ve Vyšově vystoupil francouzský výživář společnosti Neovia Damien Richette. Jeho přednáška byla zaměřena na téma Vliv výživy matek na zdraví telat a kvalitu mleziva. V podobném duchu pokračoval i tuzemský odborník z Mendelovy univerzity doc. MVDr. Leoš Pavlata.

Po krátkém úvodu v podání ředitele společnosti Guyokrma, s. r. o. Martina Musílka se ujal slova zahraniční specialista na výživu skotu – Damien Richette ve spolupráci s překladatelem Liborem Motyčkou (Guyokrma) v úvodu připomněl, že již třetí týden březosti se vyvíjejí všechny orgány plodu. Vliv výživy na tele není při narození viditelný, ale pokusy ukázaly, že výživové omezení matek ovlivnilo tukový metabolismus jejich telat.

V přípravě na porod existuje ve Francii obecné doporučení podávat 3 až 3,5 kg koncentrované směsi. Minerální výživa má rovněž významný vliv na zdraví telat. Efekt doplnění minerálu a vitamínů u matek je znám jako pozitivní, ale zatím se uskutečnilo málo pokusů na dojnicích. Deficity vitamínů A, B6 a E způsobují snížení životaschopnosti plodu. Deficit selenu znamená snížení průtoku krve do plodu. Doporučuje se tedy doplňovat zejména vitamín E a selen. Hodnoty energie, proteinu, glycidů a vlákniny pro výživu při zaprahnutí jsou uvedeny v tabulkách 1 a 2.

Stále jsou v praxi zásadní rozdíly v délce stání na sucho. Damien Richette zdůraznil, že maximum nutričních faktorů z těla matky do mleziva přechází asi pět týdnů před otelením. Z toho vyplývá i doporučení pěti týdnů stání na sucho. Podle francouzského výživáře jsou limitní čtyři týdny, neboť Grusenmeyer et al. v roce 2006 ve své práci prokázali, že dostatečně kvalitní mlezivo mají krávy, které stojí na sucho aspoň čtyři týdny. Množství mleziva u čtyřicetidenních krav stojících na sucho však může být nižší než u krav stojících na sucho 60 dní. Zanedbaná příprava na porod tudíž znamená nekvalitní mlezivo.

Kompletní článek najdete v Našem chovu 1/2019

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *