Abychom dosáhli dobrého odchovu telat, musíme vynaložit veškerou snahu na jejich bezproblémový příchod na svět. Každý chovatel má však jiné finanční a prostorové možnosti a tomu musí přizpůsobit i způsob odchovu telat, protože jejich odchov nelze nijak uspíšit. Zahrnuje to všestrannou péči, která je pak následně navrácena v podobě odchovu zdravých jedinců.
Samotná příprava matek na porod je základem pro úspěšný odchov telat. Příprava začíná už v předporodním období, kdy se kráva připravuje na porod. Ten představuje pro dojnici velmi stresové období, a tak se chovatel, kromě zajištění správného welfare a kontroly zdravotního stavu, zaměřuje i na krmení.
Dalšími doprovodnými faktory, které se podílí na dobrém stavu telete, jsou poporodní zásady správného odchovu: očištění dýchacích cest od plodových obalů, dezinfekce pupku, zajištění vysušení telete nejlépe matkou, eventuálně dosušit slámou, utěrkou nebo ručníkem, napojení mlezivem a vhodné ustájení telete. V další dny života telete je potřeba pravidelně kontrolovat jeho zdravotní stav a hygienické podmínky, ve kterých žije, pravidelně doplňovat čistou vodu a podávat mlezivo a mléčnou krmnou směs.
Telata jsou napájena a krmena ošetřovatelem, jehož úloha začíná hned po narození telete, kdy kontroluje a zabezpečuje nezbytný přísun mleziva.
Po ukončení mlezivové výživy nastává období mléčné výživy, založené na přísunu mléka a tzv. starteru. Mléko se zkrmuje formou zralého mléka či mléčných krmných směsí Doporučuje se upřednostňovat odstav pozvolný, protože nepředstavuje pro tele takový stres, jako odstav náhlý.
Chceme-li dosáhnout odchovu zdravých telat, musíme jim věnovat plnou péči od samého příchodu na svět. Ta zahrnuje nejen ideální podmínky chovu formou správného welfare, ale také zajištění dobré výživy a dohledu nad zdravotním stavem. U telat je důležité podporovat rozvoj obranyschopnosti a stabilizovat a optimalizovat jejich vnitřní mikroflóru. Ta je ovlivněna dostatečným přísunem mleziva v prvních počátcích života telat, ale i doplňkovými podpůrnými prostředky, jako jsou probiotika a prebiotika.*
Ing. Marie Koukolová, Ph.D., Ing. Petra Kubelková, Ph.D., Ing. Filip Jančík, Ph.D., Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i., Praha-Uhříněves
Podrobněji v časopisu Náš chov 6/2019.