Zdraví a trávení přežvýkavců

Zdraví trávicího traktu je pro přežvýkavce nezbytné pro zajištění optimální užitkovosti. Když jsou ve výživě chyby, jemný mikrobiom bachoru a trávicího traktu je rychle ohrožen, dojnice má nižší nádoj a může mít zdravotní problémy, jakou je například acidóza.

Udržování mikrobiomu dojnic vyžaduje více než jen základní krmivo. Krávy by měly být krmeny vysokou úrovní výživy a v případě potřeby také doplňky a doplňkovými látkami pro podporu konzistentního pH bachoru. Je nezbytné využít inovativní a cenově dostupné způsoby regulace mikrobiální fermentace bachoru. V posledních letech si přírodní doplňkové látky včetně probiotik získaly zájem pro účinné a udržitelné zvýšení bachorové fermentace. Jejich účinnost samozřejmě závisí na konkrétním produktu, na jeho koncentraci v krmné dávce a na tom, jakým způsobem je krmen.

Ideální mikrobiom

Správný management výživy, zejména během tranzitních období dojnic, je zásadní, aby střevo a bachor nadále bezchybně fungovaly bez extrémních změn v jejich mikrobiomu. Udržení spokojených bakterií je především o rovnováze se stabilním pH. Když je zvíře ve stresu nebo má oslabenou imunitu, není neobvyklé, že je mikrobiom ohrožen a mnoho prospěšných mikroorganismů hromadně odumírá. 

Vyvážené dávky a hygiena ve stáji

Nutričně vyvážená dávka je nezbytná pro vytvoření prostředí, které optimalizuje růst a aktivitu bachoru. Některé mastné kyseliny, jako je propionát a butyrát mohou být absorbovány střevní stěnou a dodávají přežvýkavcům zdroj energie. Velké množství slin produkované přežvýkavci pomáhá tlumit pH bachoru, protože obsahuje sodík, hydrogenuhličitan draselný a močovinu. Dávky s vysokým množstvím obilovin a koncentrátů mění mikrobiální ekosystém. Při nesprávném zacházení mohou mastné kyseliny s krátkým řetězcem překročit schopnost pufrů bachorové tekutiny regulovat ideální pH, což může vést k acidóze změnám v mikrobiálních populacích, což ovlivňuje účinnost krmiva a potenciálně způsobuje laminitidu.  Nerovnováha v bachorovém mikrobiomu může přispět ke ketóze, metabolické poruše postihující krávy po otelení. Zásadní je také postupný přechod na nové krmivo, vyrovnání hladiny vlákniny a koncentrátů. Špatná hygiena, nedostatečné větrání a další chyby v managementu farmy mohou přispět k šíření patogenů, a tak narušit mikrobiom. Stejně  může fungovat stres při změnách skupin nebo při transportu zvířat.

 Probiotika, bachorové pufry a další doplňky

Probiotika jsou jedním z nejběžnějších doplňků. Mezi běžná probiotika patří organismy Lactobacillus, Bifidobacterium a kvasinky (Saccharomyces cerevisiae). Při správném krmení mohou zvýšit příjem krmiva, přírůstek hmotnosti a produkci mléka tím, že optimalizují vstřebávání živin a stabilizují pH bachoru. U telat jsou probiotika spojována se snížením průjmu a zlepšením imunitních reakcí, u dojnic mohou zvýšit dojivost a užitkovost. Probiotika mohou být obohacena prebiotiky, což je nestravitelná vláknina, která podporuje růst prospěšných bakterií a hraje doplňkovou roli k probiotikům. Zlepšují využití živin a trávení i motilitu střev. Kombinace probiotik a prebiotik pro vytvoření synergického účinku k redukci patogenních bakterií se označuje jako synbiotika. Pufry bachoru jsou tím, co udržuje stabilní pH v bachoru. Běžným bachorovým pufrem je hydrogenuhličitan sodný a bylo prokázáno, že produkty na bázi kvasinek, jako je Saccharomyces cerevisiae, snižují riziko acidózy stabilizací pH bachoru a zlepšením trávení vlákniny. Různé studie uvádějí, že přidání pufrovacího roztoku, jako je hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3) s oxidem hořečnatým (MgO), zvýšilo příjem sušiny tehdy, když kukuřičná siláž byla jediným nebo hlavním zdrojem píce v krmné dávce. Když má zvíře acidózu, používá se hydrogenuhličitan sodný, protože je přirozený pufr.

Správné použití

Použití přípravků na podporu zdraví bachoru by mělo být vždy používáno uvážlivě. Stejně tak mohou některé probiotické kmeny ovlivnit zdraví a produktivitu zvířat tím, že podporují nebo narušují funkci bachoru v závislosti na použitém krmivu. Probiotika pomáhají stabilizovat zdraví střev i bachoru, zvyšují konverzi krmiva a potenciálně posilují imunitu a vstřebávání živin, i když některé kmeny mohou při nesprávné aplikaci narušit rovnováhu.

Závěrem

Optimální zdraví a produktivita zvířat vyžaduje udržování pevného zdraví trávícího traktu. To znamená vyvážený přístup k probiotikům, prebiotikům a bachorovým pufrům. Udržováním stabilního prostředí bachoru mohou chovatelé zlepšit účinnost trávení a podpořit odolný mikrobiom, který přispívá k trvalému zdraví a vysoké užitkovosti přežvýkavců. Pečlivě řízené strategie zdraví střev a bachoru nejen zvyšují pohodu zvířat, ale také zajišťují konzistentní produktivitu. Pochopením faktorů, které ovlivňují mikrobiom dojnic, a zavedením vhodných postupů řízení je možné zmírnit negativní dopady dysbiózy a zlepšit zdraví, produktivitu a celkovou udržitelnost chovu dojnic. 

All About Feed

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.