Zdraví a dobré životní podmínky hospodářských zvířat vyžadují více než odpovědné používání antibiotik. Snaha o omezení rezistence na antibiotika a nová pravidla pro jejich používání v krmivech a vodě pro hospodářská zvířata udržují antibiotika v centru diskuse.
Antimikrobiální rezistence (AMR) patří k nejvýznamnějším a nejnaléhavějším zdravotním výzvám, kterým lidská civilizace čelí. Odpovídá za odhadovaných 700 000 úmrtí lidí ročně a očekává se, že do roku 2050 vzroste úmrtí lidí na 10 milionů ročně. Je to způsobeno klesající účinností antibiotik při léčbě závažných infekcí u lidí.
Používání antibiotik u hospodářských zvířat přispívá k celosvětové zátěži AMR, a proto je způsob používání těchto důležitých léků rozhodující pro budoucí bakteriální a virové infekce. Používají-li se antibiotika obezřetně, a pokud je to možné, využívají se alternativy, lze je udržet jako životně důležité nástroje moderní medicíny. Pokud jejich používání stále roste a v některých prostředích dominuje nadužívání až zneužívání, může dojít ke zvratu v lékařském pokroku a k následnému utrpení lidí a zvířat.
Zdravá prasata produkují bezpečné vepřové maso. Zdravá prasata se také vyplácejí zemědělcům prostřednictvím zvýšeného výkonu a menšími výdaji za léčbu. Chov zdravých prasat je však víc než pouhé naplnění lékárničky léčivy a veterinární lékař pro rychlou pomoc. Zahrnuje to sestavení dobrého plánu zdraví zvířat, který je neustále pod kontrolou a aktualizován.
Bez ohledu na velikost farmy nebo styl řízení mohou všichni chovat zdravá, produktivní prasata. Efektivní a ucelený program pro zdraví zvířat zahrnuje mnoho složek, které nelze použít tak snadno jako antibiotika. Každá farma je jedinečná. Aby byl každý zákrok úspěšný, je třeba přizpůsobit veterinární protokoly pro farmu. Dobrým výchozím bodem je pořídit si zdravotní snímek farmy po konzultaci s veterinárním lékařem. Je nutné pochopit dynamiku zdraví dané farmy a diagnostické metody pro každou fázi produkce. Poté by se měly upřednostňovat zdravotní problémy a rozvoj strategií ke zlepšení.