Kukuřice patří k hojně pěstovaným zemědělským plodinám. K jejím přednostem patří zejména bohatý výběr variet, které dovedou vyprodukovat odpovídající výnos v různých podmínkách, a všestranné využití ve výživě člověka i hospodářských zvířat, ale i v průmyslu, a to nejenom tom potravinářském. Nicméně předpokladem úspěchu je zdraví porostu.
Kukuřice patří k základním plodinám pro výrobu krmiv, potravin i biopaliv, jejíž hodnota například v ekonomice státu Michigan se pohybuje na úrovni kolem 4 miliard US dolarů ročně. Avšak podle vědců z Michigan State University (MSU) nejsou znalosti o patogenech vyskytujících se na michiganských kukuřičných polích zrovna velké. Proto si skupina vědců z Department of Plant, Soil and Microbial Sciences na MSU dala za cíl lépe porozumět populacím místních patogenů, a to především u mladých rostlin, přičemž výsledky by měly pomáhat nejenom při zvládání chorob u kukuřice, ale též u sóji a pšenice. Jejich výzkum by měl vést ke komplexnějšímu pochopení příčin vzniku a šíření chorob mladých rostlin, ale i kořenových hnilob. Tím by se umožnil cílenější přístup k ochraně rostlin, a to od šlechtění odolnějších hybridů po testování nových fungicidů či zdokonalení pěstitelské praxe. Jejich výzkum se zaměřoval na řasovky (oomycety, Oomycota), jež zahrnují některé z nejvíce devastujících rostlinných patogenů, z nichž právě některé způsobují choroby mladých rostlin a kořenové hniloby. Vědci použili jak tradiční metody izolace patogenů, tak sekvenování amplikonů k identifikaci nejčetnějších oomycet u mladých rostlin kukuřice, ale i detailní charakteristiky izolátů z hlediska jejich schopnosti způsobovat choroby kukuřice. Podle vědců se jednalo o jedinečnou studii, při níž díky kombinaci těchto metod získali přehled o oomycetách v půdě i na mladých rostlinách kukuřice, ale také jim to umožnilo fenotypování virulence a citlivosti na fungicidy.
Sněť kukuřičná
Houba Ustilago maydis je dalším z patogenů, který napadá kukuřici a může způsobit značné škody. Infikuje a rozmnožuje se v nadzemních částech rostliny kukuřice. V místě infekce často dochází k masivnímu růst tkáně připomínající nádor a tyto útvary mohou dosáhnout velikosti dětské hlavy. Růst těchto novotvarů je spouštěn molekulami – efektory – uvolněnými houbou, které zmanipulují metabolismus rostliny, potlačují její imunitní systém a podporují dělení a růst buněk kukuřice. Navíc zasahují do signální dráhy regulované rostlinným hormonem auxinem, která podle profesora Armina Djamei, vedoucího oddělení fytopatologie na INRES institutu univerzity v Bonnu, způsobuje nárůst tkáně a spotřebu živin a energie, jež pak rostlině chybí k obraně proti infekci. Vědci chtěli zjistit, jak tato houba podporuje tyto procesy, a proto pátrali po genetickém materiálu, který jí umožňuje řídit auxinovou signální dráhu hostitelské rostliny a tím i její buněčný růst. Výzkum byl zahájen v Institutu Gregora Mendela ve Vídni. Později pokračoval na Leibnizově institutu v Gaterslebenu a následně i na univerzitě v Bonnu. Djamei a jeho spolupracovníci uspěli. Podařilo se jim identifikovat pět genů (nazývaných Tip1 až Tip5), které houba používala k manipulaci s auxinovou signální dráhou hostitelské rostliny, aby se vytvořily typické novotvary. Geny pomohly houbě vytvořit příslušné proteiny, jež se dokázaly navázat na specifický protein v rostlině kukuřice, který fungoval jako centrální spínač, který potlačil procesy chránící rostlinu, ale naopak umožnil ty, které houbě prospívaly a pomáhaly efektivně infikovat rostlinu. Tyto poznatky by mohly posloužit u řady dalších patogenů, které dovedou zasáhnout do auxinové signální dráhy infikovaných hostitelů, a pomoci lépe porozumět infekčním procesům u důležitých chorob rostlin. Podle vědců byly jejich výsledky zajímavé zejména pro základní výzkum a jejich prostřednictvím mělo být možné poprvé velmi cíleně ovlivňovat konkrétní účinky auxinové signální dráhy a tím ještě přesněji objasnit účinek těchto důležitých rostlinných hormonů.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!