Zdraví střev kuřat a pokles užití antibiotik

O možnosti, jak přirozenou cestou navyšovat produktivitu v chovu drůbeže, o manipulace se střevní mikroflórou, se přednášelo na konferenci Vědeckého výboru výživy zvířat pořádané ve Výzkumném ústavu živočišné výroby, v. v. i. v Uhříněvsi k problematice aktuálních poznatků ve výživě a zdraví zvířat a bezpečnosti produktů.

RNDr. Ivan Rychlík, Ph.D., z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství v. v. i., Brno (VÚVeL), ve své přednášce mimo jiné řekl, že skladba střevní mikroflóry může být upravena obohacením krmných směsí přírodními látkami s antimikrobiálním účinkem, o přírodní látky selektující žádoucí bakterie střevní mikroflóry nebo přímým podáváním bakterií střevní mikroflóry. V posledním případě se využívají dva koncepty, a to se buď podávají probiotické preparáty, které obsahují dané kultury jednotlivých bakterií trávicího traktu nebo se podávají komplexní bakteriální směsi s normální střevní mikroflórou.

Nevýhodou probiotických preparátů je podle přednášejícího jejich diskutabilní účinnost, protože bakterie rodu Lactobacillus dominují v tenkém střevě, ale ve slepém a tlustém střevě tvoří jen 0,1 % celkové mikroflóry. Bakterie rodu Bifidobacterium se zase vyskytují jen ve slepém a tlustém střevě, ale jejich zastoupení je ještě nižší než u laktobacilů. Ještě nižší v trávicím taktu drůbeže je zastoupení bakterií rodů Enterococcus a Bacillus.

Ve výzkumu VÚVeL testovali řadu bakterií získaných ze střev kuřat a zjistilo se, že je vhodnější použít směs bakteriálních kultur, které kolonizují trávicí trakt drůbeže a ta jsou odolnější vůči salmonelám. Po mnoha experimentech nakonec vytvořili směs sedmnácti různých kmenů bakterií, která zvyšovala odolnost kuřat vůči salmonelám asi desetkrát s vlivem na přírůstek hmotnosti u masné drůbeže. Vědci také testovali směs třinácti bakterií, jež měly jednotlivý podíl 1–2 % celkové mikroflóry trávicího traktu drůbeže. Kuřata osídlená touto směsí měla stonásobnou odolnost vůči salmonelám než kontrolní skupina kuřat.

Vypadá to tak, že pro ochranu kuřat proti infekci parazity je vhodnější použít směs bakteriálních kultur, které prokazatelně trávicí trakt osídlí, ale neznamená to zásadní dominanci ve střevech kuřat.

Podrobněji v časopisu Náš chov 12/2018.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.