21.01.2011 | 06:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zdravotní aspekty zkrmování objemných krmiv a prevence kulhání skotu

Od 17. až do 21. ledna probíhá v různých koutech republiky cyklus přednášek, který se zabývá všemi možnými aspekty při zkrmování objemných krmiv ale také příčinami a důsledky kulhání dojnic. Cyklus má hojnou účast a pořádá jej známá výživářská firma VVS, Verměřovice.

Co je pro siláže horší, odebírání, míchání a zkrmování za velkého mrazu v lednu, kdy je krmivo zmrzlé ještě na žlabu u dojnice nebo podávání objemného krmiva během parného léta? Tuto a jiné otázky si položil a dokázal zodpovědět díky výzkumným pojektům Ing. Radko Loučka z Výzkumného ústavu živočišné výroby, v. v. i . Praha Uhříněves. Ano hádáte správně – ta první varianta je lepší. Protože, krmivo rozmrzá zřejmě až v trávicím ústrojí dojnice, nekazí se, živiny se neztrácejí. Výzkumy potvrdily, že i za hlubokého mrazu a zároveň i za parného léta je 30 cm pod povrchem siláže stálá teplota kolem 20 °C. Jinak je tomu pod plachtou v červenci, kdy siláž dosahuje na povrchu teploty 60 °C aktivně zde probíhá Mailardova reakce. Téměř všechny živiny jsou tak ztraceny.
Z Virginie z USA dorazil na skok do rodné vlasti také MVDr. Ondřej Bečvář, MS, známý odborník na problematiku kulhání a ošetřování paznehtů skotu. Ten začal svou přednášku takto: “Již 30 let se upravují paznehty, ale až nyní se vedou diskuse o tom, jak se mají správně upravovat – jestli je zarovnávat naplocho nebo je lépe upravovat rohovinu konkávně (uprostřed vykrojeně)?
Ve své dlouhé, ale doslova “perlami nabité” přednášce Ondřej Bečvář vysvětlil přítomným, že s kulháním by nebyly žádné problémy, kdyby se podařilo dosáhnout rovnovážného stavu, aby přirozený obrus byl vyrovnán přirozeneným dorůstáním paznehtu. V jeho pokusné stáji se to díky speciálnímu betonovému povrchu podařilo. Na paznehtech nebylo co upravovat, sami se obrušovaly a dorůstaly během laktačního cyklu, kulhání ve stádě zmizelo.
Další informace přinese týdeník Zemědělec a Náš chov.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down