Pokud nejsme „v kondici“, pak od nás nelze očekávat nějaký mimořádný výkon. Úplně stejně je tomu u zvířat. Na současné dojnice jsou kladeny vysoké nároky každý den a bez patřičných podmínek to jejich organismus nemůže příliš dlouho vydržet. Strašák, se kterým musí počítat a někdy se i potýkat každý chovatel skotu, má název produkční choroby.
S produkčními chorobami se již dozajista setkal každý chovatel skotu. Dochází k nim vždy, když v organismu zvířete neprobíhá vše tak, jak má. Není v rovnováze příjem a výdej živin a energie, není optimálně zvládnutý management stáda, negativně působí stres a další faktory. To vše snižuje schopnost zvířete odolávat problémům, vnitřním i vnějším.
Nejvíce negativních vlivů má šanci projevit se v období, kdy působí nějaký dlouhodobější stres. Jedním z mimořádně důležitých krizových období je doba před a po otelení. Jak se kráva blíží k termínu otelení, tak se také zvyšuje množství faktorů, které mohou negativně ovlivnit nejenom vlastní průběh porodu, ale zejména poporodního období. Každé negativní působení má vliv nejenom na aktuální zdravotní stav, ale také na produkci a reprodukci – tím pádem i na produktivitu zvířete a jeho vliv na ekonomiku podniku.
Nejvýraznější zátěží pro organismus dojnice je v době po otelení narůstající mléčná produkce a s tím související rychlý nárůst potřeby živin a energie. Primární snahou každého chovatele je zajistit zvířatům zejména v okoloporodním období takové podmínky, ať už po stránce výživy či prostředí, které přispějí k minimalizaci rizika metabolických problémů. Jakýkoliv zdravotní problém totiž znamená nejenom zhoršené welfare, ale zvládne značně narušit průběh nejen poporodního období, ale úplně celé laktace, a dokonce i reprodukčního cyklu.