Tato skutečnost nastala v důsledku toho, že věda jde nesmírnými kroky kupředu a máme stále propracovanější metody, jak získat nové poznatky o bakteriích. Díky tomu došli vědci k závěru, že rod Lactobacillus obsahuje mnoho bakterií, které vykazují velkou genetickou, metabolickou a ekologickou rozmanitost a tudíž nemohou být všechny zahrnuty v jednom rodě.
Rod Lactobacillus byl přehodnocen a byla zavedena nová rodová jména. Ve vědeckých článcích se již objevují práce s novými názvy bakterií. Většina firem ponechává u svých přípravků staré vžité názvy. Některé ale již začínají bakterie přejmenovávat. Proto zde pro jistotu u některých vybraných bakterií uvádím jejich starý a nový název:
Lactobacillus lactis Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis
Lactobacillus plantarum Lactiplantibacillus plantarum
Lactobacillus rhamnosus Lacticaseibacillus rhamnosus
Lactobacillus buchneri Lentilactobacillus buchneri
Lactobacillus brevis Levilactobacillus brevis
Lactobacillus casei Lacticaseibacillus casei
Lactobacillus paracasei Lacticaseibacillus paracasei
Na stránkách Krmivářství č. 2 naleznete aktualizovaný přehled silážních přípravků, které jsou na trhu v letošním roce (2024). Je zde uvedeno, na co jsou určeny, jejich složení, dávkování a balení.
Ing. Yvona Tyrolová
spolupracovník redakce
Kontakt: tyrolova.yvona@seznam.cz