22.01.2025 | 02:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zpracovatelé bývalých potravin potřebují jednoznačnou legislativu

Dřívější potraviny hrají důležitou úlohu v oběhovém hospodářství založeném na biotechnologiích, zejména pokud jsou používány jako alternativní krmivo, které zlepšuje uhlíkovou účinnost a celkovou udržitelnost evropské živočišné výroby. Zpracovatelé bývalých potravin se však musí potýkat s různými výklady předpisů, které brzdí rozvoj odvětví.

Alexander Romme, prezident Evropské asociace zpracovatelů bývalých potravin (EFPPA) a ředitel pro správu materiálů ve společnosti FeedValid, otevřeně hovořil o výzvách a příležitostech, kterým rostoucí sektor čelí. Prohlásil mimo jíné, že „sektor funguje s jednou rukou svázanou za zády. Když lze legislativu vysvětlit dvěma způsoby – od jednoho inspektora k druhému inspektorovi – nebo když ji lze vysvětlit odlišně v různých členských státech, jsou společnosti v nejistém prostředí.“

Co jsou bývalé potraviny?

Je smutnou pravdou, že ne všechny zpracované potraviny se dostanou ke spotřebitelům. Během výroby je malé procento přesměrováno do jiných kanálů, protože je buď rozbité nebo zdeformované, nesprávně ochucené nebo špatně označené. Tento zbytkový tok je však stále vhodný pro použití v krmivu. Zde přicházejí na řadu zpracovatelé bývalých potravin neboli FFP. Pokud je potravina nevhodná k lidské spotřebě a nelze ji odklonit například do potravinových bank, je shromážděna a přepravena do zpracovatelských zařízení. Jsou zavedeny kontroly, které zajišťují, že potravinářské výrobky splňují bezpečnostní i kvalitativní normy. Jakmile se dostane na FFP, obal se odstraní a produkt se smíchá a/nebo vysuší.

Příležitosti k růstu a zlepšování

Kromě jasnosti předpisů Romme zdůraznil několik vývojových trendů, které by mohly pomoci urychlit cíle udržitelnosti v tomto odvětví. Aby se dále profesionalizovala a zlepšila cirkulární výroba, musí FFP investovat do technologie rozbalování. To podle něj není cílem EFFPA, protože její členové jsou také konkurenti a vylepšená technologie rozbalování by mohla poskytnout konkurenční výhodu. To by ale mělo být cílem jednotlivých FFP.

Členové by mohli těžit z jasných pokynů pro osvědčené postupy orientovaných na dané odvětví, včetně pokynů o tom, jak a jak často by měly být zbytkové produkty analyzovány. To by dále sjednotilo sektor.

Ing. Josef Svoboda, CSc.

Spolupracovník redakce

Kontakt:post4me@seznam.cz

Celý článek najdete v Krmivářství 1/2025.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down