Dřívější potraviny hrají důležitou úlohu v oběhovém hospodářství založeném na biotechnologiích, zejména pokud jsou používány jako alternativní krmivo, které zlepšuje uhlíkovou účinnost a celkovou udržitelnost evropské živočišné výroby. Zpracovatelé bývalých potravin se však musí potýkat s různými výklady předpisů, které brzdí rozvoj odvětví.
Alexander Romme, prezident Evropské asociace zpracovatelů bývalých potravin (EFPPA) a ředitel pro správu materiálů ve společnosti FeedValid, otevřeně hovořil o výzvách a příležitostech, kterým rostoucí sektor čelí.Prohlásil mimo jíné, že „sektor funguje s jednou rukou svázanou za zády. Když lze legislativu vysvětlit dvěma způsoby – od jednoho inspektora k druhému inspektorovi – nebo když ji lze vysvětlit odlišně v různých členských státech, jsou společnosti v nejistém prostředí.“
Co jsou bývalé potraviny?
Je smutnou pravdou, že ne všechny zpracované potraviny se dostanou ke spotřebitelům. Během výroby je malé procento přesměrováno do jiných kanálů, protože je buď rozbité nebo zdeformované, nesprávně ochucené nebo špatně označené. Tento zbytkový tok je však stále vhodný pro použití v krmivu. Zde přicházejí na řadu zpracovatelé bývalých potravin neboli FFP. Pokud je potravina nevhodná k lidské spotřebě a nelze ji odklonit například do potravinových bank, je shromážděna a přepravena do zpracovatelských zařízení. Jsou zavedeny kontroly, které zajišťují, že potravinářské výrobky splňují bezpečnostní i kvalitativní normy. Jakmile se dostane na FFP, obal se odstraní a produkt se smíchá a/nebo vysuší.
Příležitosti k růstu a zlepšování
Kromě jasnosti předpisů Romme zdůraznil několik vývojových trendů, které by mohly pomoci urychlit cíle udržitelnosti v tomto odvětví. Aby se dále profesionalizovala a zlepšila cirkulární výroba, musí FFP investovat do technologie rozbalování. To podle něj není cílem EFFPA, protože její členové jsou také konkurenti a vylepšená technologie rozbalování by mohla poskytnout konkurenční výhodu. To by ale mělo být cílem jednotlivých FFP.
Členové by mohli těžit z jasných pokynů pro osvědčené postupy orientovaných na dané odvětví, včetně pokynů o tom, jak a jak často by měly být zbytkové produkty analyzovány. To by dále sjednotilo sektor.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!