Způsobí mykotoxiny další pandemii?

Prohlášení Světové zdravotnické organizace (WHO), uvedlo,že globální oteplování představuje nejvážnější výzvu pro lidstvo 21. století kvůli vážnému dopadu na zdraví zvířat a lidí. Předpovídanými změnami jsou extrémnější jevy počasí, postupné zvyšování teploty, sucho a úbytek srážek v některých zemích a častější srážky, tornáda a hurikány v jiných částech světa. Klimatické změny také způsobí socioekonomické a demografické změny v důsledku migrace lidí a zvířat ze suchých lokalit do jiných oblastí.

Plodiny náchylnější k houbové infekci činí hmyz a hlodavci, což zvyšuje kontaminaci mykotoxiny. Například druhy Aspergillus produkující aflatoxin obvykle obývají tropické/subtropické oblasti. Od roku 2003 (Itálie) a 2015 (Francie) mohl být Aspergillus flavus poprvé zjištěn u místních (nejen dovážených) plodin v Evropě. Kombinace faktorů, jako jsou nedostatek výroby krmiva v důsledku klimatických změn a války, vysoké náklady na přepravu kvůli cenám ropy a vysokému pojištění lodí z Ukrajiny, kontaminace plodin mykotoxiny v důsledku globálního oteplování, nepravidelné zásobování/logistika ve válečné oblasti nutí miliony lidí v chudých zemích konzumovat nebo krmit svá zvířata obilím, což v blízké budoucnosti vypadá na novou pandemii mykotoxikózy.

Závažný problém pro zdraví zvířat i veřejnosti

Mykotoxiny byly vždy vážným problémem, kterému čelil veterinární sektor i veřejné zdraví. Krmení zkaženého krmiva zvířatům nebo ptákům ovlivňuje nejen jejich produktivitu a zdravotní stav, ale také lidské spotřebitele, protože mykotoxiny (jejich metabolity) jsou vylučovány do mléka a vajec. V současné době je hlášeno více než 100 000 druhů hub. Většina známých mykotoxinů patří do jedné ze šesti hlavních rodů mykotoxinů, a to aflatoxiny, zearalenon, trichoteceny, ochratoxiny, fumonisiny, patulin. Existuje několik komerčně dostupných látek vázajících mykotoxiny. I když jejich integrace do krmiva pro zvířata je ve většině případů nutností, žádný vyvazovač mykotoxinů nemůže vázat 100 % přítomných mykotoxinů v krmivu, proto část z nich uniká z vazby a může akumulovat a vyvolat chronickou mykotoxikózu. Právě problém mykotoxikózy bude v blízké budoucnosti hrát zásadní roli v živočišné výrobě. Doplňování krmiv vysoce kvalitními přírodními produkty, které chrání játra a ledviny před uniklými mykotoxiny nebo před kontaminanty životního prostředí, jako jsou zbytky mikrobiálních toxinů, pesticidů, insekticidů a léků.*

All About Feed

Podrobněji v časopisu Náš chov 3/2023

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down