06.03.2017 | 12:03
Autor:
Kategorie:

Kozí farma Skryje

Obec Skryje, která se nachází v chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko, není jen vyhlášenou lokalitou s nálezy zkamenělin prvohorních živočichů, ale také místem, kde od farmářky Pavlíny Jirsové můžete ochutnat velmi kvalitní produkty z kozího mléka. Nejen za sortiment výrobků, ale i chovatelskou snahu zachovat kozu bílou krátkosrstou pro další generace se kozí farma Skryje zařadila mezi pětici nejlepších středočeských hospodářů loňského roku.

Chovu koz, výrobě sýrů a dalších produktů z jejich mléka v obci s trilobitem ve znaku se majitelka rodinné farmy Pavlína Jirsová věnuje spolu se svým partnerem a dvěma syny od roku 2010. Tedy potom, co vybudovali hospodářství a mlékárnu a ke svým čtyřem kozám přikoupili dalších dvacet kusů od chovatelky Aleny Dvořákové z farmy Horní Podluží. O rok později přibylo ke stádu ze stejného chovu dalších 15 zvířat.
Do kontroly užitkovosti má chovatelka aktuálně zapojeno bezmála 50 rohatých bílých krátkosrstých koz, produkční stádo však tvoří celkem asi 85 kusů.
Na rodinné farmě hospodařící nad pravým břehem řeky Berounky ročně zpracují asi 20 tisíc litrů mléka. Jak při dojení, tak i při vlastní výrobě sýrů v sýrárně se pamatuje na dodržování maximální hygieny. Mléko určené ke zpracování je šetrně pasterováno, při použití tradičních postupů se uplatňuje výhradně ruční práce.
Počáteční sortiment čerstvých kozích sýrů, čerstvého kozího mléka a kefírů zde postupně rozšířili ještě o zrající sýr typu feta, což je řecký sýr, který se v zemi původu dělá standardně ze směsi kozího a ovčího mléka. Také na farmě ve Skryjích dělají tento sýr, který zraje v jemném solném roztoku, tradiční metodou. Solný nálev není tak silný, jako se používá například u balkánského sýra a gidino, jak Řekové říkají tomuto typu sýra vyrobeného výhradně z kozího mléka, je lahodný a dá se konzumovat bez oplachování. Dále mají v nabídce bílé jogurty, které stejně jako u ostatních vyrobených mléčných výrobků neochucují. Tedy s výjimkou čerstvých kozích sýrů, které jsou i s bylinkovou příchutí. Novinkou v sortimentu jsou pak polotvrdý kozí sýr a zrající plísňový sýr francouzského typu. Výrobky jsou k dostání přímo na farmě v obchůdku, dále pak každou sobotu na farmářském tržišti Náplavka v Praze nebo v maloobchodní síti spolupracujících  partnerů.*
Více se dočtete v květnovém čísle časopisu Náš chov.

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k videu

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down