S významným pokrokem v očkovací kampani proti covid-19 se v celé Evropské unii znovu otevírají potravinové služby a postupně se ruší cestovní omezení. To by mělo mít pozitivní dopad na cestovní ruch v létě a na celkovou spotřebu potravin v EU. Nejistota však zůstává kvůli variantě delta viru covid-19 a schopnosti ji kontrolovat.
Letní vydání krátkodobé výhledové zprávy Evropské komise byla zveřejněna 6. července 2021, představuje podrobný přehled nejnovějších trendů a dalších vyhlídek pro každé zemědělsko-potravinářské odvětví.
Plodiny na orné půdě
Ve sklizňovém roce 2021/2022 se očekává, že produkce obilovin v EU dosáhne 288,7 milionu tun, což je nárůst o 3 % ve srovnání s loňským rokem, a to díky nárůstu měkké a tvrdé pšenice a kukuřice. Podobně by se produkce olejnin a bílkovinných plodin v EU mohla zvýšit na 30,1 milionu tun (o 9,5 % více než v loňském roce) a 4,6 milionu tun (nárůst o 6,7 %) . Očekává se, že používání obilovin a olejnin v EU pro krmiva poroste, jakož i spotřeba rostlinných olejů pro potravinářské a průmyslové účely.
Mléko a mléčné výrobky
Po chladném jaru by se nákup mléka v EU měl zotavit a v roce 2021 by měl dojít k ročnímu růstu o 0,8 % a dosáhnout více než 146 milionů tun. Obnova se očekává v nadcházejících měsících díky deštivému květnu, který by měl podpořit kvalitu trávy .
Produkce sýrů a másla v EU v roce 2021 mírně poroste, a to o 0,8 % (více než 86 000 tun) a o 1 % (přibližně 23 000 tun). Znovuotevření potravinářských služeb v EU by mělo podpořit spotřebu sýrů a másla. Ve spolupráci s významným množstvím lidí pracujících z domova, a tedy i domácí kuchyně, která by měla nadále podporovat maloobchodní prodej, by spotřeba sýrů a másla v EU mohla v roce 2021 růst o 1 %.
Očekává se, že výroba čerstvých mléčných výrobků v EU zůstane stabilní.
Maso
Podukce hovězího masa v EU se v roce 2021 sníží o 1,3 % nebo o 92 000 tun v důsledku nižší poptávky po potravinářských službách. Pokud jde o vepřové maso, produkce EU by měla v roce 2021 nadále růst, oproti roku 2020 nárůst o 1,7 % neboli 394 000 tun. Přestože vývoz do Spojeného království klesl, celkový vývoz vepřového masa z EU by měl letos růst o 5 %. Vysoké ceny by měly kompenzovat růst cen krmiv.
U drůbeže, kvůli ptačí chřipce, která zasáhla hlavní producenty v EU a vysoké ceny krmiv, se čeká, že produkce v EU se v roce 2021 sníží o 0,9 % nebo o 121 000 tun. Přestože spotřeba v EU po opětovném otevření potravinářských služeb poroste, zmrazené zásoby by však měly částečně uspokojit dodatečnou poptávku. Produkce skopového a kozího masa by měla v EU zůstat stabilní, přičemž navzdory relativně vysokým cenám stoupne produkce 0,1 % nebo 688 tun.*
Zdroj: AG-PRESS.eu
Podrobněji v časopisu NCH8/2021.