Výživové strategie, které ovlivňují vývoj bachoru u telat

Správné nutriční strategie během postnatálního období a období odstavu u telat mohou zásadně ovlivnit vývoj bachoru a bachorové mikroflóry s následným dlouhodobým přínosem i pro dospělý skot. Vliv složení krmiva a velikosti částic mají velký význam na raný vývoj bachoru u telat.

Vývoj bachoru ovlivňuje příjem krmiva, užitkovost a zdraví mléčných telat.

Tekutá krmiva

Tekutá krmiva, jako je kolostrum, obsahují biologicky aktivní látky, které ovlivňují plazmatické koncentrace růstových faktorů a steroidních hormonů a které stimulují proliferaci buněk bachorového epitelu. Příjem mleziva podporuje trávení a vstřebávání v trávicím traktu mléčných telat. Podávání plnotučného mléka v raném věku zlepšuje dojivost během první laktace. Studie ukázaly, že použití sójových proteinů v mléčných náhražkách zvyšuje pH v bachoru, retikulu a omasu, což brání rozvoji epitelu bachoru, takže přidání okyselovače může být prospěšné. Kromě toho změna hladiny živin v mléčné náhražce mění expresi genů odpovědných za růst bachorového epitelu.

Stravitelné sacharidy

Fermentovatelné sacharidy v krmivu telat zvyšují produkci těkavých mastných kyselin, které jsou potřebné pro vývoj bachorového epitelu. Krmení kukuřicí a pšenicí zvyšuje koncentrace amoniaku, acetátu, propionátu a butyrátu v bachoru, poskytuje energii pro ztluštění stěny bachoru, tvorbu papil, a vývoj kapilár a zlepšuje genovou expresi v bachorovém epitelu. Krmení dávkou na bázi škrobu a pektinu zlepšuje tloušťku sliznice. Přidání nadměrného množství fermentovatelného starteruvšak snižuje pH a motilitu bachoru a vede k acidóze,

Píce

Píce má nízkou stravitelnost a poskytuje méně energie ve srovnání se starterem, což zlepšuje přežvykování a pH bachoru u telat před odstavem i po něm. Na druhou stranu krmení pící snižuje dobrovolný příjem sacharidů, a tak  snižuje riziko subakutní bachorové acidózy. Kromě toho krmení pící mění složení bachorové mikroflóry a snižuje nevýživné orální chování (např.  nadměrné sání nebo sání jiných zvířat) během období po odstavu. Kromě toho přidání píce do starteru zlepšuje vývoj svalů a epitelu bachoru. Krmení vojtěškového sena v základní dávce zvyšuje pH bachoru, a tím stimuluje přežvykování.

Probiotika

Krmení probiotiky zlepšuje mikrobiální rovnováhu bachoru, podporuje vývoj bachoru a usnadňuje přechod z tekutého krmiva na suché krmivo a píci. Přidáním Saccharomyces cerevisiae a Bacillus licheniformis se zlepší bachorová mikroflóra a morfologie a zvýší se využití dusíku a bachorová fermentace. Doplňování Bacillus subtilis ve starteru zvyšuje vývoj celulolytických bakterií u telat po odstavu.

Těkavé mastné kyseliny

Doplnění propionátu sodného nebo butyrátu sodného zvyšuje délku a šířku bachorových papil a hmotnost retikulorumenu u telat a snižuje degeneraci tkáně. Doplnění krmiva isobutyrátem a isovalerátem urychluje aktivitu bachorových enzymů a fermentaci, čímž zlepšuje růst telat.

Velikost krmných částic

Velikost krmných částic a jejich fyzikální forma ovlivňují anatomický a mikrobiální vývoj bachoru. Krmení mletým krmivem snižuje délku a plochu papily, snižuje relativní množství celulolytických bakterií a zvyšuje populaci amylolytických bakterií v bachoru. Jemně mletá krmiva snižuje pH bachoru a způsobuje parakeratózu (onemocnění ovlivňující vrchní vrstvu epitelových buněk v bachoru). Zvýšení velikosti částic vojtěškového sena zlepšilo stravitelnost živin. Na druhou stranu nasekání sena snižuje dobu žvýkání a rozmanitost bachorové mikroflóry.

Závěr

Změny v krmení, včetně přidání vysoce kvalitního tekutého krmiva, snadno fermentovatelných sacharidů, vysoce kvalitní píce, probiotik a těkavých mastných kyselin, zlepšují raný vývoj bachoru u mléčných telat. Kromě toho je vhodnější krmení granulemi nebo strukturovaným krmivem než jemně mletá krmiva.

Dairy Global

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.