Plísňové mycelium se objevuje jako inovativní zdroj bílkovin pro udržitelnou produkci potravin , jde o příklad biotechnologických přístupů nad rámec konvenčního chovu hospodářských zvířat. Konference Inhouse Farming – Feed & Food Convention 2025, která se koná ve dnech 30. září a 1. října v Hamburku, se zaměří na řasy, alternativní bílkoviny, vysoce hodnotné plodiny a buněčné zemědělství.
Jak můžeme nakrmit rostoucí světovou populaci a zároveň využívat méně zdrojů? Buněčné zemědělství nabízí slibné odpovědi – například potraviny na bázi mycelia získané z hub. Tyto produkty nevyžadují zemědělskou půdu ani chov zvířat a lze je efektivně vyrábět v bioreaktorech. Fermentace vedlejších zemědělských produktů je považována za obzvláště slibnou metodu propojení potravinové bezpečnosti s principy oběhového hospodářství. Německá zemědělská společnost (DLG) se tomuto tématu orientovanému na budoucnost věnuje na své nové odborné akci Inhouse Farming – Feed & Food Convention 2025, která se koná v Kongresovém centru v německém Hamburku. Akce se zaměří na řasy, alternativní proteiny, akvakulturu, energetické koncepty, vysoce hodnotné plodiny, hmyz a buněčné zemědělství.
Praktickým příkladem biotechnologie v akci je Kynda Biotech GmbH, start-up z Dolního Saska. Společnost vyvíjí proteinové produkty založené na myceliu – vláknité buněčné síti hub. Pomocí decentralizovaných fermentačních modulů se mycelium kultivuje z organických zbytků, jako jsou vedlejší produkty z výroby mléka nebo cukru. Výsledkem tohoto procesu je vysoce kvalitní produkt, snižuje náklady na likvidaci, a dokonce i fermentační zbytky lze znovu použít lokálně, například jako hnojivo. .
Ve vědeckých a agroekologických kruzích se o mykoproteinu stále častěji diskutuje jako o doplňkovém zdroji bílkovin. Podle prvotních analýz životního cyklu jeho produkce generuje výrazně nižší emise skleníkových plynů ve srovnání s živočišnými bílkovinami a vyžaduje méně vody a půdy. Integrace těchto technologií do stávajících zemědělských systémů je považována za klíčový stavební kámen pro udržitelnější a odolnější produkci potravin.
Budoucnost dodávek bílkovin Buněčné zemědělství a houbové inovace budou ústředními tématy konference DLG Inhouse Farming – Feed & Food Convention 2025, která se koná od 30. září do 1. října v Hamburku. Odborníci z vědy, průmyslu a praxe budou diskutovat o tom, jak mohou nové technologie přispět k udržitelnému potravinovému systému, který obstojí i v budoucnu. Konference nabídne vhled do komerční implementace, nových technologií a životaschopných obchodních modelů. Kombinuje odborné konference s interaktivními formáty, tematickou výstavu a pestrý odborný program.
DLG, foto DLG (Plísňové mycelium lze zpracovat na výrobky podobné masu bohaté na bílkoviny – zde zobrazené v čerstvém salátu se sezónní zeleninou)