Chov ovcí a koz na Slovensku

Konference pro chovatele ovcí a koz se aktivně zúčastnili také zástupci Svazu chovatelů ovcí a koz na Slovensku. Jeho nový předseda MVDr. Patrik Keľo seznámil přítomné s aktuální situací v chovech ovcí a koz.

„Slovensko má chov ovcí ve své DNA. Po staletí byly ovce a kozy nezbytným zdrojem obživy, a to jak ve formě mléka, masa a sýra, tak i vlny a kůže, z nichž se vyráběly oděvy, koberce a další textilie. Má však obrovský potenciál i z hlediska agroturistiky. Chov ovcí a výroba tradičních sýrů byly vždy úzce spojeny s kulturou slovenského venkova a reprezentují symboly slovenského folklóru a dědictví. Ekonomický význam chovu ovcí se však postupně mění,“ zahájil svou prezentaci MVDr. Keľo.

 

MVDr. Patrik Keľo
MVDr. Patrik Keľo

Faktory ovlivňující ekonomiku sektoru

Jak přednášející dále uvedl, ovčáctví na Slovensku čelí klimatickým změnám. Kvůli zvýšeným teplotám a nedostatku srážek dochází k vysychání pastvin. Extrémní teploty však současně vyvolávají u zvířat stres, což se mimo jiné projevuje snížením jejich užitkovosti.

„Co se týká dalších faktorů ovlivňujících ekonomiku sektoru chovu ovcí a koz, máme enormní nárůst nákladů na pracovní sílu, což souvisí i s vysokým podílem ruční práce. Kontinuitu a rozvoj sektoru ohrožuje jednak absence nástupců za starší chovatele, jednak nízké mzdy ve srovnání s jinými sektory, což je i důvod, proč se lidé do tohoto oboru nevracejí ani po získání vzdělání. Kvůli globálním ekonomickým tlakům a změně klimatu nadále rostou ceny krmiv. Dopad na ekonomiku provozu farem, ale i celého dodavatelského řetězce samozřejmě mají také zvýšené náklady za energii. A samozřejmě i nákazová situace. Měli jsme velké obavy, když se na Slovensku potvrdila slintavka a kulhavka. Přestože u ovcí a koz nebyl hlášen žádný výskyt, riziko spojené s uvedenou nebezpečným onemocněním stále přetrvá. Vážný ekonomický dopad mají také katarální horečka ovcí, která má sezónní charakter, a mor malých přežvýkavců. Problémem jsou i nestabilní tržní ceny mléka, masa a vlny, jejichž ceny kolísají podle poptávky, ale i v závislosti na konkurenci a dovozu levnějších produktů,“ navázal předseda Svazu chovatelů ovcí a koz na Slovensku.

 

Podpory napomohly ke stabilizaci stavů ovcí

Výše uvedené faktory přispěly ke snížení stavů zvířat. Podle prezentace se dalo vyčíst, že v uplynulé dekádě došlo k poklesu stavů z 397 tisíc ovcí na aktuálních 294 tisíc kusů. K nejvýraznějšímu snížení stavů docházelo do roku 2020, potom tempo zpomalilo až se stavy ovcí stabilizovaly.

„V první řadě to bylo díky podpůrným programům nastaveným před třemi roky. Bohužel, kvůli náročnější administrativě je do uvedených programů zapojena jen část ovčáků. Pro Svaz je velkou výzvou jednak to, aby finance na podporu chovu ovcí a koz byly vyčleněné, a dále, aby se reálně čerpaly ve vyšší míře než dosud. Pokud bychom srovnali počty ovcí v okolních státech, například v Polsku zaznamenali v posledních deseti letech bezmála dvaadvaceti procentní nárůst stavů na 269 538 kusů, v Rakousku evidují 390 940 ovcí, což představuje navýšení o 10,5 %. Naopak v České republice došlo za poslední dekádu k poklesu stavů ovcí o 6,6 % na 204 tisíc kusů, v Maďarsku je aktuálně 846 800 ovcí, což odpovídá poklesu na úrovni 29 %. Počty koz na Slovensku jsou stabilizované a odpovídají počtu 17 tisícům kusů. Vzhledem k poptávce po produktech z kozího, ale i ovčího mléka však předpokládáme, že se budou navyšovat stavy zvířat. Produkce ovčího mléka za poslední tři roky výrazně vzrostla na více než 12,1 miliónu litru. Jestliže loni se litr mléka prodával za průměrnou cenu 1,43 euro, prognóza na letošní rok by měla odpovídat ceně 1,5 eura za litr. Kvůli velké poptávce se však ovčí mléko stále dováží, nejčastěji z Francie a Rumunska,“ konstatoval dále přednášející.

 

Marketingová strategie

Na závěr MVDr. Keľo seznámil účastníky konference ještě se dvěma novinkami z oblasti marketingu a propagace.

„Inspirovali jsme se od propagace kravského mléka, která se na Slovensku vede. Nadefinovali jsme podmínky certifikačního procesu a chovatel, který se do tohoto projektu zapojí, získá certifikát Zlatá ovce, Zlatá koza. Při nákupu takto označených produktů si spotřebitel může být jistý, že kupuje výrobky ze 100% ovčího nebo kozího mléka a že je vyprodukované výhradně na Slovensku. Naší poslední aktivitou je salaš ve městě. Tento projekt zahrnoval přesun 200 ovcí z nedalekého družstva do areálu Agrokomplexu v Nitře, kde probíhaly veškeré činnosti jako v běžné salaši. S potěšením mohu konstatovat, že návštěvníky projekt oslovil. Pastýřská chata ve městě nebyla jen atrakcí, byla mostem mezi tradicí a dneškem, mezi venkovem a městem, mezi profesní komunitou a veřejností,“ sdělil na závěr svého vystoupení MVDr. Patrik Keľo.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.