Aktuální problematika welfare v ekologickém versus konvenčním chovu brojlerů
V posledních letech zažívá ekologické zemědělství v Evropě výrazný rozmach, který zasahuje i do chovu drůbeže, včetně kura domácího (Gallus gallus). Tento článek se zaměřuje na problematiku chovu brojlerů a jejich welfare – tedy životních podmínek, které ovlivňují jejich zdraví a pohodu. V konvenčních chovech žijí tisíce brojlerů pohromadě ve velkých halách a cíl je jasný: rychlý růst a tvorba svalové hmoty. To s sebou ale nese i mnoho otázek, které si zaslouží pozornost a hlubší diskusi. Jaký je rozdíl mezi ekologickým a konvenčním chovem? Jaké jsou nejnovější vědecké poznatky o welfare brojlerů a jak můžeme jejich životní podmínky hodnotit a zlepšit?
K diskusi je také to, že v halách konvenčních chovů brojlerů je neměněná podestýlka po celou dobu odchovu, tedy zhruba šest týdnů. Hromadění výkalů zvyšuje koncentraci čpavku ve vzduchu, což negativně ovlivňuje zrak a dýchací cesty kuřat a způsobuje popáleniny na kůži a končetinách (IFOAM 2021). Obvyklým řešením je částečné doplňování nové podestýlky a ventilace vzduchu v halách. Tento postup však často nestačí k zajištění optimálních podmínek. Velké množství jedinců v hale, neměněná podestýlka a omezené možnosti zdrojů vody přispívají k rozvoji dalšího problému a tím je tepelný stres. Tento jev je ovlivněn kombinací teploty prostředí a úrovní vlhkosti, které společně určují míru tepelného stresu. Pro kuřata je ideální prostředí s teplotou pod 30 °C a vlhkostí mezi 45–75 %. Bylo prokázáno, že tepelný stres má škodlivé účinky na fyziologické reakce kuřat, včetně imunity, oxidačního stresu a funkcí střev a svalů (Shehata et al. 2020). Z etologického hlediska se tepelný stres projevuje tak, že kuřata roztahují křídla, aby odváděla teplo, zrychluje se jejich dechová frekvence, snižuje se fyzická aktivita a zvyšuje se potřeba příjmu vody. Tento stres se pak negativně odráží na kvalitě svalové hmoty, což může vést k abnormalitám, jako jsou myopatie a tzv. dřevnatění prsní svaloviny (Wooden Breast Disease), kdy svalovina tuhne a zvětšuje se (Papah et al. 2017), nebo k hromadění tukových buněk ve svalech (White Striping) (Kuttapan et al. 2016). V drůbežářském průmyslu představuje právě tepelný stres hlavní výzvu, která způsobuje značné ekonomické ztráty.
Alternativní cesta – ekologické zemědělství V posledních deseti letech v Evropských zemích došlo k rapidnímu nárůstu masné produkce tzv. organických brojlerů, tedy brojlerů odchovaných v režimu ekologického zemědělství či v alternativních malochovech (IFOAM, 2021). Mezi cíle ekologického zemědělství patří kromě pozitivního vlivu na životní prostředí i zlepšení welfare zvířat (Rasmussen et al. 2024). Jedním z hlavních legislativně podpořených kroků ekologického zemědělství je zvětšení životního prostoru spolu se snížením velikosti hejn a hustoty osazení (Evropská Komise 2023). V alternativních způsobech chovu brojlerů mají tedy kuřata k dispozici výrazně větší prostor. U velkých hejn dochází ke spontánnímu rozdělení na menší skupinky, které pak preferují Ekologické chovy brojlerů jsou často kombinací chovu v halách s venkovním výběhem, kde je využíváno pomaleji rostoucích hybridů kuřat. Organismus těchto hybridů není při výkrmu zatěžován tak, jako u rychle rostoucích typů, protože se do finální váhy vykrmují většinou 12 týdnů, což je dvojnásobek doby konvenčního výkrmu.
Životní prostředí Podstatnou součástí alternativních metod odchovu kuřat brojlerů je i obohacování jejich životního prostředí. Pro účinné obohacení prostředí je důležité brát v potaz přirozené chování daného druhu. Vhodným obohacením ve výkrmu brojlerů může být například přidání balíků slámy nebo jiných materiálů k hrabání. Ty pak mohou zvýšit úroveň pozitivní aktivity brojlerů (Jacobs et al. 2023). Jak mnohé studie ukazují, obohacení prostředí může být přínosem nejen pro zvyšování úrovně z pohledu welfare, ale může také pozitivně ovlivnit i mnohé produkční faktory, které se odrážejí v ekonomickém zisku chovatelů (Rasmussen et al. 2024). Pro potvrzení těchto teorií je však zapotřebí další výzkum na toto téma v komerčních podmínkách a na pomalu rostoucí hybridy (Jacobs et al. 2023).
Výzkum welfare Z vědeckého hlediska je tedy výzkum hodnocení welfare drůbeže klíčové nejen pro lepší porozumění jejich celkové životní pohodě, ale také jako snaha zmírnit jejich utrpení a zlepšit kvalitu života zvířat chovaných v lidské péči (Mellor, 2012). Takový přístup přináší prospěch nejen samotným zvířatům, ale také celému odvětví, které se snaží o udržitelnější a etičtější metody chovu.
Ing. Klára Mikulášková, Ph.D., Ing. Lucie Glancová Oddělení etologie, VÚŽV, v. v. i., Praha Uhříněves, Horecká Farmička
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!