Aktuální trendy v alternativním chovu prasat

Pod alternativním chovem prasat si můžeme představit bio chov, ale nemusí to být jediná varianta. Alternativní je prostě odlišný od těch většinových. Naopak, vrátíme–li se zpět v čase, byly doby, kdy tyto formy byly většinové a nikomu se ani nesnilo o tom, co je dnes běžné.

Budeme–li se snažit porovnat alternativní a konvenční produkci z pohledu běžného trhu a nákupních cen, alternativní by neměla mít vůbec šanci se prosadit. Alternativní a konvenční produkce musí být po stránce zdravotní nezávadnosti stejně bezproblémová. Pro někoho je představa fiktivního rozdílu v tomto směru argumentem k nákupu, ale není vhodné někomu tuto představu brát. To však není hlavním důvodem alternativ. Tím je nabídnutí jiného způsobu výroby potravin a návrat k tomu, aby zemědělská výroby byla jednou z ekologicky nejpřínosnějších lidských činností. A to je samo o sobě tím nejlepším důvodem proč ji provozovat. Léta prosazovaná velkovýroba spolu s pozůstatky zákonodárství z dob, kdy bylo „zdraví lidu“ i vítanou záminkou k likvidaci drobného podnikání v zemědělství a v potravinářství, nevytváří nejvhodnější podmínky k rozvoji alternativního zemědělství. Zkuste si dnes postavit, otevřít a provozovat například porážku prasat. V západních zemích to není také jednoduché, ale tam naštěstí pro alternativní chovatele mnoho vhodných podniků zůstalo. U nás ne, zde zmizelo i mnoho relativně velkých zpracovatelských kapacit. Malý příklad. Mluvíme zde mnoho (ale buďme k sobě spravedliví i dost v tom děláme) o nutnosti zachovat a rozšířit chov přeštických prasat. Zájemců je nebo alespoň bylo dost. S čím se ale potýkají? Na normálních jatkách dopadnete takřka katastrofálně. Zpeněžení bude hrozné, ale přitom je dost restaurací, které by o to maso měly zájem. A při dobrém marketingu by je i slušně zaplatily. Většina úspěšných alternativních chovů na západě má tyto problémy vyřešeny. Buď mají své odběratelské jatky, nebo mají i své , někdy společné zpracovatelské kapacity. Pochopitelně většina restaurací nebere maso v jatečných půlkách, ale chce krkovice, kotlety, kýtu apod. A ten zbytek se také musí efektivně zpracovat.
Více se dočtete v prosincovém čísle časopisu Náš chov

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down