26.04.2024 | 01:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Alternativní zdroje bílkovin ve výživě prasat

V současnosti jsou nejvýznamnějším zdrojem bílkovin pro hospodářská zvířata extrahované šroty, v menší míře luskoviny, či odpady potravinářského průmyslu. V plánech Evropské unie v oblasti proteinové soběstačnosti je zdůrazněna potřeba rozšířit spektrum o další alternativní zdroje bílkovin, přičemž velký potenciál mají například hmyz nebo mikrobiální protein.

 Zatím zřejmě nejrozšířenější alternativou k sóje jsou semena lupiny (bílé, žluté, úzkolisté) a hrachu. Výhodou lupiny je, že se jí daří v oblastech, které jsou pro pěstování sóji nevhodné. Podle odhadů je ve světě až 250 odrůd lupin s různým produkčním potenciálem. Největším světovým producentem lupin je Austrálie, v Evropě pak Německo a Polsko.

Alternativy k sójovému proteinu

Jednou z perspektivních variant alternativního proteinu je tzv. protein z jedné buňky (SCP –Single Cell Protein). Jde o neživé, vysušené mikroorganismy, případně izolované proteiny z mikrobiální biomasy bakterií, mikrořas, kvasinek nebo jednobuněčných hub. Podmínkou pro produkci SCP je vysoký obsah proteinů a příznivé aminokyselinové složení v buněčné struktuře. V tomto ohledu vědci předpovídají slibnou budoucnost zejména mikrořasám Chlorella vulgaris a Desmodesmus sp., které obsahují 60 až 70 % proteinů v sušině, dále kvasinkám Saccharomyces cerevisiae a Candida utilis (30 až 50 % proteinů v sušině), ale i bakteriím, například Methylococcus capsulatus či Bacillus subtilis (50 až 80 % proteinů v sušině).

Produkce SCP (upraveno)
Produkce SCP (upraveno)

Hmyz a okřehek

Další alternativou k sójovému proteinu je využití jedlého hmyzu, který by se mohl stát součástí strategie pro dosažení celosvětové potravinové bezpečnosti. Nutriční hodnota hmyzu (obsah hrubých bílkovin a tuku) je přinejmenším srovnatelná s nutriční hodnotou v produktech ze sójových bobů a rybí moučky.

Okřehek má potenciál stát se významným alternativním zdrojem proteinu
Okřehek má potenciál stát se významným alternativním zdrojem proteinu

Velký potenciál stát se alternativním zdrojem bílkovin má také okřehek. Již v 60. a 70. letech minulého století se tato rostlina používala v Polsku jako zdroj krmiva pro prasata a kachny. Několik druhů okřehku má vhodný profil esenciálních aminokyselin, přičemž obsah sušiny je na úrovni od 3 % do 14 %. Podíl bílkovin v sušině se může pohybovat od 7 % do 45 %, přičemž nejtypičtější rozmezí je 20 % až 45 %. Uvedené alternativní zdroje bílkovin mají obrovský potenciál jako zdroj bílkovin. Zavádění těchto zdrojů bílkovin, jejich bezpečnost a přijatelnost je součástí výzkumu po celém světě. Některé z nich se již poměrně běžně využívají, ale jiné na své větší využití stále čekají.

Více se dočtete v článku Ing. Evy Weisbauerové, Ph.D., (VÚŽV, v. v. i., Praha-Uhříněves, oddělení Kostelec nad Orlicí), který vychází v květnovém čísle časopisu Náš chov.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down