V současnosti jsou nejvýznamnějším zdrojem bílkovin pro hospodářská zvířata extrahované šroty, v menší míře luskoviny, či odpady potravinářského průmyslu. V plánech Evropské unie v oblasti proteinové soběstačnosti je zdůrazněna potřeba rozšířit spektrum o další alternativní zdroje bílkovin, přičemž velký potenciál mají například hmyz nebo mikrobiální protein.
Zatím zřejmě nejrozšířenější alternativou k sóje jsou semena lupiny (bílé, žluté, úzkolisté) a hrachu. Výhodou lupiny je, že se jí daří v oblastech, které jsou pro pěstování sóji nevhodné. Podle odhadů je ve světě až 250 odrůd lupin s různým produkčním potenciálem. Největším světovým producentem lupin je Austrálie, v Evropě pak Německo a Polsko.
Alternativy k sójovému proteinu
Jednou z perspektivních variant alternativního proteinu je tzv. protein z jedné buňky (SCP –Single Cell Protein). Jde o neživé, vysušené mikroorganismy, případně izolované proteiny z mikrobiální biomasy bakterií, mikrořas, kvasinek nebo jednobuněčných hub. Podmínkou pro produkci SCP je vysoký obsah proteinů a příznivé aminokyselinové složení v buněčné struktuře. V tomto ohledu vědci předpovídají slibnou budoucnost zejména mikrořasám Chlorella vulgaris a Desmodesmus sp., které obsahují 60 až 70 % proteinů v sušině, dále kvasinkám Saccharomyces cerevisiae a Candida utilis (30 až 50 % proteinů v sušině), ale i bakteriím, například Methylococcus capsulatus či Bacillus subtilis (50 až 80 % proteinů v sušině).
Hmyz a okřehek
Další alternativou k sójovému proteinu je využití jedlého hmyzu, který by se mohl stát součástí strategie pro dosažení celosvětové potravinové bezpečnosti. Nutriční hodnota hmyzu (obsah hrubých bílkovin a tuku) je přinejmenším srovnatelná s nutriční hodnotou v produktech ze sójových bobů a rybí moučky.
Velký potenciál stát se alternativním zdrojem bílkovin má také okřehek. Již v 60. a 70. letech minulého století se tato rostlina používala v Polsku jako zdroj krmiva pro prasata a kachny. Několik druhů okřehku má vhodný profil esenciálních aminokyselin, přičemž obsah sušiny je na úrovni od 3 % do 14 %. Podíl bílkovin v sušině se může pohybovat od 7 % do 45 %, přičemž nejtypičtější rozmezí je 20 % až 45 %. Uvedené alternativní zdroje bílkovin mají obrovský potenciál jako zdroj bílkovin. Zavádění těchto zdrojů bílkovin, jejich bezpečnost a přijatelnost je součástí výzkumu po celém světě. Některé z nich se již poměrně běžně využívají, ale jiné na své větší využití stále čekají.
Více se dočtete v článku Ing. Evy Weisbauerové, Ph.D., (VÚŽV, v. v. i., Praha-Uhříněves, oddělení Kostelec nad Orlicí), který vychází v květnovém čísle časopisu Náš chov.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!