09.07.2021 | 11:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Analýza objemných krmiv

Analýza a hodnocení kvality objemných krmiv je zárukou užitkovosti, zdraví skotu a prosperity chovu. Význam kvality konzervovaných objemných krmiv ve výživě přežvýkavců, siláží zejména, je zcela nesporný a neoddiskutovatelný. Je v praxi prověřeno, že právě objemná krmiva představují nejdůležitější a nejlevnější zdroj živin a energie v krmných dávkách přežvýkavců a největší mírou rozhodují o potenciální užitkovosti, zdraví a úrovni reprodukce zvířat, ale také o ekonomické efektivnosti chovu.

Význam kvality konzervovaných objemných krmiv ve výživě přežvýkavců, siláží zejména, je zcela nesporný a neoddiskutovatelný. Je v praxi prověřeno, že právě objemná krmiva představují nejdůležitější a nejlevnější zdroj živin a energie v krmných dávkách přežvýkavců a největší mírou rozhodují o potenciální užitkovosti, zdraví a úrovni reprodukce zvířat, ale také o ekonomické efektivnosti chovu. Vysoká kvalita krmiv je tak klíčovým faktorem ekonomické produkce mléka a produkčního zdraví. Navíc je to právě kvalita krmiv, která ovlivňuje dobrovolný příjem sušiny krmné dávky.

Zlepšení kvality konzervovaných krmiv lze dosáhnout využíváním nových technologií sklizně, používáním účinných konzervačních silážních aditiv, důsledným dodržováním technologických požadavků při výrobě krmiv, ale také efektivní a strategickou aplikací laboratorních postupů a analýz, kterými lze určit potenciální kvalitu výsledného krmiva. Laboratorní sledování je nezbytné provádět nejen u každého do směsné krmné dávky zařazovaného krmiva, ale velmi důležitý je také monitoring nutričních změn v průběhu vegetace, resp. před stanovením optimálního termínu sklizně a konzervace.

Faktory ovlivňující kvalitu objemných krmiv

Kvalita konzervovaných rostlinných krmiv obecně je ovlivňována celou řadou faktorů, z nichž mnohé jsou vlivů, zejména:

  • Povětrnostní, klimatické a půdní faktory;
  • Biologické – agrotechnické faktory (úroveň hnojení, ochrana během vegetace);
  • Úroveň technologické práce managementu na poli;
  • Technický a technologický management při sklizni, konzervaci a skladování krmiv;
  • Hygienický management – hygienické aspekty objemných krmiv (fenomén výskytu vysokého obsahu plísní, kvasinek, klostridií, enterobakterií) a dopady jejich nežádoucí činnosti);
  • Správný odběr vzorků testovaného krmiva jak na poli, tak ve skladech;
  • Úroveň použitých laboratorních analýz v závislosti na použitých laboratorních postupech a personální obsluhy a následná správná „krmivářská“ interpretace“ výsledků;
  • Způsob sestavení směsné krmné dávky.
  • prof. MVDr. Ing. Petr Doležal, CSc., MVDr. Ing. Jan Dvořáček*, doc. Ing. Zdeněk Havlíček, prof. Ing. Ladislav Zeman, CSc.,

    Mendelu Brno,

    *S. O. S. Skalice nad Svitavou, s. r. o.

    Kontakt: petr.dolezal@mendelu.cz

Celý článek najdete v Krmivářství 4/2021.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down