Vzhledem k tomu, že živočišná výroba využívá více antimikrobiálních látek než humánní medicína, zvyšuje se míra potenciálního rizika šíření rezistentních bakterií potravinovým řetězcem ze zvířat na člověka. Výše uvedené tak může mít v dlouhodobém časovém horizontu nejen pro chovatele, ale i pro spotřebitele velký ekonomický, etický a ekologický dopad. Prevence a léčba infekcí je klíčem k produktivitě a ekonomické rentabilitě chovatelů potravinových zvířat.
V Evropě se úroveň spotřeby antibiotik u zvířat monitoruje kontinuálně. Podle údajů systému dlouhodobého sledování spotřeby antimikrobiálních láteku zvířat ESVAC (European Surveillance of Veterinary Antimicrobial Consumption) došlo v Evropě v období 2011 až 2020 k poklesu prodeje antibiotik pro zvířata o více než 43 %.
Analýzou potenciálních rizikových faktorů podílejících se na šíření rezistentních bakterií v chovech prasat se ve své práci zabývali také specialisté z Výzkumného ústavu živočišné výroby, v. v. i., Praha-Uhříněves (doc. MVDr. Pavel Novák, CSc., Ing. Gabriela Malá, Ph.D.) a Veterinární univerzity Brno (MVDr. Josef Prášek, Ph.D.). Ve svém doporučení uvedli, že dodržování zásad správné chovatelské praxe jako nedílné součásti managementu chovu prasat, profylaxe včetně principů biologické bezpečnosti a udržování vysoké hygienické úrovně v objektech pro ustájení prasat jsou základem pro udržení dobrého zdravotního stavu prasat na farmách a odpovídající úrovně jejich welfare.
Dále, že spotřebu antimikrobních látek a následně i potenciální riziko vzniku a šíření antimikrobiální rezistence může v chovech prasat omezit ošetřující veterinární lékař ve spolupráci s chovatelem. Jednak v oblasti terapie – racionálním používáním antibiotik v indikovaných případech s postupným výběrem antibiotik první, druhé a třetí volby na základě výsledku diagnostiky a stanovení citlivosti testované bakterie k antimikrobním přípravkům, tzv. antibiogramu. Dále v oblasti metafylaxe – vytvořením individuálního plánu biosekurity, zaměřeného na opatření směrovaná na minimalizaci rizika průniku infekčních agens do chovu a jeho šíření v areálu farmy. A konečně i v oblasti profylaxe – zavedením a především pak důsledným dodržováním zásad správné chovatelské praxe v oblasti vytvoření komfortního chovného prostředí. A to včetně vybalancování krmné dávky pro všechny kategorie prasat, pravidelné sanitace stájí, vysoké hygienické úrovně a managementu chovu, snížení stresu chovaných prasat zvýšením jejich odolnosti a tím i snížením náchylnosti k infekcím.*
Tabulka – Dynamika výskytu vybraných patogenů v chovech prasat v období 2017-2022
Patogen
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Actinobacilluspleuropneumoniae
11,4
11,5
10,0
10,6
4,1
1,5
Escherichia coli
45,6
53,0
52,2
49,7
67,0
78,6
Pasteurellamultocida
13,1
10,8
14,8
14,5
14,4
4,6
Streptococcussuis
21,9
21,9
20,8
19,9
9,8
12,2
Staphylococcushyicus
8,0
2,9
2,2
5,3
4,7
3,1
Více se dočtete v červencovém čísle časopisu Náš chov.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!