Evropský veletrh biotechnologií, biověd a laboratorní techniky Biotechnica se uskuteční již po dvacáté, a to 8. až 10. října 2013. Veletrh potvrdil v předchozím ročníku v roce 2011 svůj význam jako mimořádné evropské události v biotechnologiích.
Biotechnologie významným způsobem přispívá k bezpečnosti a vysoké kvalitě výroby potravin. Úsporný přístup ke zdrojům a trvale udržitelná produkce potravin představují vzhledem k stoupajícímu počtu obyvatelstva a současně jeho stárnutí další výzvy. „Potravinářská biotechnologie je na celém světě jednou z hospodářsky nejdůležitějších oblastí biotechnologie: Více než 30 % všech potravin vzniká během procesů, na kterých se podílí mikroorganismy nebo enzymy,“ říká Dr. Jochen Köckler, člen představenstva veletržní správy Deutsche Messe AG, Hannover.
Letos budou současným trendům oboru sloužit čtyři nové haly. Poprvé bude v centru výstavního programu veletrhu bioekonomika. V budoucnosti sehraje ústřední úlohu při průmyslovém využívání biogenních surovin pomocí moderních technologií, v rozvoji zásobování energií, při zajišťování celosvětové výživy.
Průmyslová biotechnologie nachází stále více využití v různých průmyslových odvětvích. Jde především o trvale udržitelné využívání biomasy a nové koncepce biorafinerií. Prezentovány budou nové procesy ainovace produktů při výrobě enzymů, ve fermentačních technologiích a pro biokatalýzu.
V hale věnované Innovation in Food budou prezentovány nové možnosti a koncepce pro získávání, zpracování a úpravu surovin a potravin. V centru pozornosti výstavy a doprovodných symposii je udržitelnost, bezpečnost spotřebitelů, hospodárnost a využití biotechnologií v potravinářství. Představeny budou rovněž analytické postupy pro vyhodnocování bezpečnosti potravin.
Expozice Bioservices umožní setkání firem nabízejících nové a osvědčené technologie i služby v oblasti výzkumu, vývoje a výroby biofarmaceutik a očkovacích látek s jejich zákazníky a partnery.
Vhodnou příležitostí pro navazování obchodních kontaktů je v rámci veletrhu je předání ceny European Biotechnica Award Cena bude v roce 2013 udělena pod heslem „Integration of Biotechnology into the Industry“. Oceněny budou evropské firmy, které využívají biotechnologické procesy a produkty uvedly úspěšně na trh.
Poprvé od založení veletrhu bude v centru pozornosti partnerská země, kterou bude letos Švýcarsko a jeho trh biotechnologií. Švýcarští vystavovatelé představí širokou škálu služeb pro biotechnologie, biovědy a laboratorní techniku.
Vědecká konference iFood, kterou dosud Německy institut potravinářské techniky (Deutsches Institut für Lebensmitteltechnik, (DIL)) a Evropské sdružení pro výzkum (Europäische Forschungsallianz, (EFFoST)) organizovaly v Osnabrücku, bude od letošního roku probíhat v rámci veletrhu BIOTECHNICA.
Písmeno „i“ v názvu iFood znamená „inovace“ a současně tak určuje směr programu konference. „Konferencí iFood chceme podpořit dialog mezi výzkumem a průmyslem. Podporujeme tímto způsobem nový přístup, který bude rovněž znamenat trvalou a udržitelnou změnu praxe ve výrobě potravin,“ řekl Dr. Volker Heinz, člen představenstva DIL a zakladatel konference iFood. Konference se rovněž zaměří na řešení automatizace v potravinářském průmyslu.
Na BiobasedWorld jsou přizvaní experti ze všech oblastí bioekonomiky, aby se zde mohli informovat o nových technických inovacích a nalezli své kooperační partnery. Firmy nabízející biomasu, výrobci bioproduktů, vývojáři procesů nebo vědci, kteří mají nápady vhodné pro trh, mohou v rámci platformy BiobasedWorld navazovat kontakty a společně dále rozvíjet své koncepce. Platforma BiobasedWorld-Partnering, která proběhne 8. a 9. října, je příležitostí k navazování kontaktů a k výměně zkušeností a znalostí. Internetová platforma umožní předem cíleně vyhledávat partnery pro budoucí jednání. Je zde možno rovněž umísťovat nabídky technologií a své žádosti.